Oavgjort i Partille gav cupsilver

I lördagens avgörande finalmöte med Sävehof gjorde Lugi vad de kunde. Slutresultatet i Partille skrevs dock 27–27 och vilket gav ett totalresultat på 64–57 i gulsvart favör.

IK Sävehof vann i onsdags första finalmötet mot Lugi med 37–30. En betydande sjumålsseger som gjorde Lugis uppgift i Partille på lördagen mycket svår.

Genom tre shoot-outs fick Lugi en möjlighet att minska avståndet till avkast. Mycket riktigt vann de också shoot-out-fasen med 3–2.

Sävehofs uppställda anfallsspel, som inledningsvis bestod av Rune Schrøder, Elias Á Skipagøtu och Emil Berlin på nio meter, hittade dock rätt från start. I den 5:e minuten satte Skipagøtu 5–4 till Sävehof.

Lugis huvudtränare Marc Uhd svarade med tidig time-out.

– Jag tycker Sävehof är bra. Riktig bra. Om vi skulle vinna med sju mål var vi tvungna att få en fullträff på allt, sade Uhd efter slutsignal.

En av ljusglimtarna i Lugi var Hugo Forsberg. Den kvickfotade 21-åringen hoppade in i mitten av första halvlek och ökade tempot i anfallsspelet. Med flera assist och mål var han den som löste upp knutarna i gästernas uppställda anfallsspel.

– I första finalmötet var det Casper Käll som bröt mönstret och gjorde en bra match. Idag var det Hugo Forsberg, konstaterade Uhd.

Men Sävehof, som med sitt inarbetade 7-6 spel sällan går långa perioder utan mål, var snabbt tillbaka i tvåmålsledning.

I den 24:e minuten bjöd Skipagøtu och Sebastian Karlsson hemmapubliken på en riktig delikatess. Genom ett läckert kombinationsspel i luften satte de dit 13–11. Kort därefter utökade Jonathan Stenbäcken till 14–11.

Paussiffrorna i Partille skrevs 17–13. Sett över 30 minuter var det en första halvlek på Sävehofs villkor. Hemmalaget gjorde 15 spelmål, släppte endast in tio och höll sig hela tiden på rätt sida i sitt försvarsspel.

Med elva bollar till godo skulle det mycket till för att Sävehofs cupguld skulle glida dem ur händerna.

Med tolv minuter kvar att spela ledde de med 23–22 i matchen och 60–52 totalt.

Visserligen kvitterade Simon Axelsson till 23–23 med drygt tio minuter kvar. Men mycket närmare än så kom aldrig Lugi.

I stället kunde Michael Apelgrens mannar ro i hamn cupguldet. Extra surt för Lugi var att matchen slutade 27–27. Pontus Brolin i Sävehof kvitterade i sista sekund.

– VI hade verkligen chansen att vinna. Men vi slarvade bort det, sade Uhd.

Nästa match för Lugi spelas hemma mot Eskilstuna Guif på torsdag.

– Jag tycker vi har perioder i det här finalmötet med Sävehof. Jag är optimistisk inför matchen mot Guif, avslutade Uhd.

IK Sävehof–Lugi HF 27–27 (17–13)

Målskyttar, IK Sävehof: Elias Á Skipagøtu 6, Sebastian Karlsson 5, Jonathan Stenbäcken 3, Sebastian Spante 3, Rune Schrøder 3, Pontus Brolin 2, Emil Berlin 2, Felix Möller, Marcus Lennernäs, Malte Celander.

Målskyttar, Lugi HF: Fredrik Olsson 6, Simon Axelsson 5, Oliver Olsson 4, Hugo Forsberg 3, Theo Übelacker 3, Steven Plucnar Jacobsen 3, Axel Andersson, Assar Kammenhed, Casper Käll.