”Upplagt för en riktigt häftig match”

LUGI och Redbergslid gör upp i kampen om en slutspelsplats. Här är Tomas Axnérs tankar inför det glödheta mötet som avgörs i Idrottshallen. LUGI-tränaren berättar också om sitt nya uppdrag som förbundskapten för damlandslaget och varför han inte tillåtit sig själv att tänka för mycket på det.

Tomas Axnér

Det börjar drar ihop sig till slutspel och i fredags tog LUGI två viktiga poäng när man besegrade Varberg på bortaplan med 26–25 efter att ha vänt ett fyramålsunderläge efter paus.

– Det var inte en av våra bättre insatser i år. Vi gjorde 19 tekniska fel och jag vet inte jag varit med om det någon gång. I första halvlek genererade det till att vi släppte in fem mål i öppen kasse när vi hade utvisning. Sedan gjorde vi en jättebra andra halvlek. Vi stängde till bakåt och hämtade upp ett underläge till vinst. Det var en förlösande seger som gav spelarna mycket energi, säger Tomas Axnér och fortsätter:

– Killarna är medvetna om att ett lag flåsar oss i nacken inför slutspelet. De blev lite belastade av att man måste vinna, och laget har inte riktigt erfarenheten att hantera det. Vi måste jobba med att spelarna slappnar av. Att vi tog två poäng betyder allt och ger oss lite andrum. Det ger oss även möjligheten att skaffa oss ett bra utgångsläge vid seger mot Redbergslid.

Nu ställs LUGI mot Redbergslid i en glödhet match i kampen om att ta sig till slutspel. LUGI är åtta i tabellen med två poäng och 32 plusmål före göteborgarna. Matchen kommer också att spelas i Idrottshallen där LUGI spelade fram till 2008.

– I och med tabelläget och vad matchen gäller är det upplagt för en riktigt häftig handbollsmatch. Det är så många ingredienser i den att det ska bli extremt roligt att vara med om. Dels tabelläget och dels inramningen i Idrottshallen. Det kommer att bli magiskt, där vet vi att vi kan slå många bra handbollslag.

Vid förlust kan RIK inte gå om er i tabellen. Är det en trygg förutsättning att ha med sig?

– Vi har liknande scheman kvar och det är klart att de två poängen vi har före dem nu är en bonus. Men man ska inte tänka att man har råd att förlora. Det är ingen bra ingångsvinkel före en match. Vi är sjukt sugna på att slå RIK ändå.

Förra veckan blev det klart att Tomas Axnér lämnar LUGI efter säsongen för att bli förbundskapten för damlandslaget.

– Det ska bli en otroligt häftig utmaning att sätta tänderna i. Men nu är vi mitt uppe i en slutspelsstrid med LUGI så jag känner inte att jag kan unna mig i det nya uppdraget nu. Här och nu-verksamheten är så påtaglig och jag vill att mina killar ska få ut så mycket som möjligt.

Därför har jag inte tillåtit mig själv att sväva iväg.

Förutom ett kortare uppehåll har Tomas Axnér varit tränare för LUGI:s Herr-lag sedan 2010.

– Det är klart att det finns ett vemod i det, det känner man såklart. 00:orna och Karl Wallinius har jag haft sedan de var grabbar och vissa spelare i laget har inte haft en annan tränare än mig. Men jag kommer att bo kvar i stan och har en dotter som spelar i LUGI. Även om jag inte kommer att vara aktiv i klubben så är jag ju fortfarande en lugist. Jag kommer inte att raderas från jordens yta bara för att jag lämnar föreningen.

Att du är klar som förbundskapten för damlandslaget – tror du att det har påverkat laget?

– Vi åkte på storstryk borta mot Ystads IF tidigare i veckan, men det är svårt att veta vad som är hönan eller ägget. Vi har inte alls nära i den matchen och jag kan tänka mig att nyheten haft en viss påverkan. Spelarna har nog inställda på att jag ska träna dem nästa år, och när beskedet kommer så chockartat blir det kanske en blixt från klar himmel. Det är inte alls märkligt att spelare börjar tänka på hur det ska bli, man är ju inte mer än mänsklig.

Vad förväntar du dig för match mot Redbergslid?

– Det hade kunnat bli en fysisk tillställning, men har tror på en mer tempofylld match. Jag har sett RIK på slutet och de hade bra tryck senast i kontringsspelet och i anfallsspelet. Nu fick de dessutom Niclas Fingren avstängd och han är en riktigt bra försvarsspelare. Det tyder kanske på att det blir mer tempo nu, avslutar Axnér.

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.