Två av LUGI:s gamla elitspelare återvänder till klubben – som tränare

Foto från vänster: Maria Adler och Matilda Ekdahl

LUGI:s före detta elitspelare Maria Adler och Matilda Ekdahl återvänder till klubben, men denna gången inte på planen utan vid sidan om.

Vänsternian Maria Adler som spelat handboll hela livet började spela i LUGI som 11-åring. Hon stannade i klubben i tio år innan elitkarriären fortsatte med 4 år i Odense, Danmark, och sedan vidare till Slovenien. Maria gjorde även en kortare comeback i LUGI säsongen 2020/21, men tyvärr blev säsongen kortvarig pga Covid-19. Nu har hon valt att komma tillbaka till klubben som assisterande tränare för Damer U. 

– Det känns väldigt kul att vara tillbaka. Jag har tidigare varit tränare för pojkar A, men nu känns det skönt att köra igång igen. Handboll är ju alltid kanon och något jag kan och känner mig bekväm med, så att kunna köra igång igen på en lagom nivå som passar mig bra i livet känns perfekt, säger Maria Adler. 

– Damer U’s huvudtränare, Mads Lyhne Nielsen, kontaktade mig angående rollen och jag trodde först han ville att jag skulle spela i Farmen igen, skrattar Maria, men det kändes spännande när jag fick förtydligande om att det gällde en roll som tränare istället. Min tid på planen är över men jag är gärna med vid sidan om.

Maria menar att det känns som en stor fördel att själv komma från klubben och att hon själv har gjort resan som hon ska hjälpa tjejerna i laget att göra.

– Jag känner till känslan både av LUGI som klubb och känslan som spelare som vill framåt och utvecklas. Grunden är densamma, och jag har även gått samma gymnasium som många av spelarna så jag förstår förutsättningarna. Jag tror även att en styrka jag har är min synvinkel och inställning – att det inte bara handlar om prestation utan även ha kul och kunna uppskatta handbollen som sport. Det ska kunna vara en avslappnad känsla där vi har högt till tak men samtidigt med ett seriöst fokus, avslutar Maria Adler.

Matilda Ekdahl har spelat i LUGI sen hon var 6 år och fortsatt spela hela vägen upp till Damlaget där hon spelade flera säsonger som målvakt. Matilda går nu även sin utbildning till målvaktstränare och tränar klubbens målvakter i Damer A och Damer U. 

 – Det känns så kul! Jag är glad att jag kan fortsätta vara en del av klubben, men i en annan roll.  Skönt att kunna vara med enda från starten på säsongen och få följa spelarnas utveckling. Jag känner ju till klubben bra och dess värdegrund samt att jag känner både tränare och många spelare sen tidigare, säger Mathilda Ekdahl. 

Matilda har tidigare varit tränare för klubbens F03’or och ser det nu som en spännande utmaning att nu få fortsätta med Utvecklingslaget Damlaget. Parallellt med att vara målvaktstränare för LUGI kommer hon kommer även vara tränare i Skånelaget för pojkar 06. Hon ser det både som en styrka och utmaning att vara ung och ta på sig en tränarroll.

– Jag är nära ålder med spelarna och de gör det lite speciellt. Jag ser det som fördel att jag vet vad spelarna går igenom, för jag nyligen var där själv och jag känner mig trygg och bekväm i klubben. Jag hoppas att de ser det som positivt och kan ta in mina tips och råd som jag delar med mig av, och än så länge känns det superbra och som att jag verkligen hittat rätt i min roll och relation med spelarna, avslutar Matilda.

Sportchef och Huvudtränare för Damer A är mycket positiv till förstärkningen på damsidan och ser fram mot att ha tillbaka Maria och Matilda i klubben.

– Vi är jätteglada att vi hittat två tjejer som vi bedömer har stor utvecklingspotential som ledare/tränare. Min förhoppning är ju att de kommer verka i LUGI i många år och att vi kan hjälpa dem att växa in i en större roll genom att stötta, coacha och utbilda dem längs vägen. Det ska bli riktigt spännande att se hur långt de kan gå men vi kommer redan nu har stor nytta av deras kunskaper, menar Kenneth Anderssson – Sportchef och Huvudtränare för Damer A.

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.