Truppen ser spännande ut!

Marc Uhd inledde tränarkarriären i LUGI med en premiärvinst mot Önnered. Nu hoppas dansken att laget kan få till en ytterligare en bra insats i hemmapremiären mot Redbergslid. 33-åringen berättar om första tiden i klubben och vad man kan förvänta sig av laget den här säsongen.

 

Efter sju säsonger som huvudtränare lämnade Tomas Axnér rollen som huvudtränare för att bli förbundskapten i damlandslaget. Kort därefter presenterades dansken Marc Uhd som ny tränare för herrlaget. 33-åringen utsågs till norska ligans bästa tränare i fjol när han ledde nykomlingen Naerbø till slutspel. 

Uhd har varit på plats i Lund sedan juni och i sin första match ledde han LUGI till seger i premiären mot Önnered. 

– Det var en väldigt bra genomfört match. Det syntes att vi var det bästa laget hela matchen. Men vi hade en lite sämre period i slutet och det var vårt eget fel att Önnered kom tillbaka. Nät vi var koncentrerade spelade vi bra och vi hade bra koll på dem. Vi hanterade favoritskapet på ett bra sätt, säger Marc Uhd om premiärinsatsen. 

Hur har den första tiden varit i LUGI för dig?

– Det är ett snäpp upp från där jag kom ifrån i Norge. Det är mer professionellt och det finns en stark tradition i svensk handboll. Jag tycker att jag har fått bra arbetsro och har inget negativt att säga. 

Varför valde du att bli tränare för LUGI?

– Det var egentligen två anledningar som gjorde att jag ville komma hit. Det är ett steg uppåt rent sportsligt. LUGI har ett gott rykte och har flera unga spelare som kan utvecklas. Det hade jag i Norge också, jag vill hela tiden ha spelare som älskar att träna. Ett annat plus för mig personligen är att Lund ligger nära Danmark. Min pappa bor i Esbjerg och när det finns tid kan jag åka hem och hälsa på. 

Hur skulle du beskriva dig själv som tränare?

– Det är svårt att säga, men jag hoppas att spelarna ska tycka att jag alltid är bra förberedd. Och att de ska märka att jag bryr mig om dem som människor. Jag vill hjälpa dem att utvecklas så mycket som möjligt i träning och match. 

Förra säsongen slutade LUGI sjua i Handbollsligan, men på grund av coronautbrottet fick man inte visa upp sig i slutspelet som blev inställt. Marc Uhd basar över ett ungt lag där ambitionen är att säkra en plats i slutspel. 

– Målsättningen är att göra det bättre än i fjol. Som klubb har LUGI ambitionen att ta sig till slutspel, och sedan hoppas jag att vi kan ta nästa steg. På sikt vore det kul om vi kunde utmana om en semifinalplats. Truppen är spännande och det främsta målet nu är att gå till slutspel. Experterna har tippas oss att sluta på ungefär samma plats som förra säsongen, så vi får fightas med lagen omkring oss för att lyckas. 

I hemmapremiären ställs LUGI mot Redbergslid i Sparbanken Skåne Arena. Marc Uhd ser fram emot att spela den första hemmamatchen i Lund, även om den avgöras utan publik. 

– Det är en ganska viktig match. Redbergslid tappade senast mot Aranäs och vi vill vinna igen för att få en bra start på ligan. Vi är lite favoriter och ger vi max tror att att vi vinner mot Redbergslid. 

Vad vill du se från laget?

– Jag vill se samma inställning som mot Önnered. Men om vi hade varit lite mer kliniska och koncentrerade hade vi kunnat vinna med tio mål. Vi gjorde många bra saker som vi kan ta med oss till matchen mot Redbergslid och det är en bra utgångspunkt. 

 

Text: Marcus Heed
Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.