Storvinst för LUGI mot Heid

Efter fyra inställda matcher sedan VM-uppehållet och nästan två månader utan match, var det äntligen dags för LUGI Dam att inta Sparbanken Skåne Arena igen. För motståndet stod BK Heid, som parkerar på den näst sista platsen i SHE. Och återstarten blev en angenäm upplevelse när LUGI till slut vann med hela 31-18 efter stor uppvisning av framför allt Hanna Popaja i målet.

Efter en lite trög inledning, så släppte det för hemmalaget. Ledning med 8-4 efter dryga 13 minuter tvingade Heid-coachen att kasta in timeout-kortet. Men ett hemmalag som fick allt bättre fart under skorna drog ifrån ytterligare och såg ut att damma av första halvlek i utklassningsstil när man som mest hade ledning med 14-7. Men Heid ville annat och satte punktmarkering på Emma Navne i LUGI och då gick det lite troll i hemmalagets anfallsspel. Gästerna krympte också hemmaledningen till att stanna vid 14-10 i paus. Olivia Löfqvist och Amanda Andersson gjorde båda tre mål i första halvlek och var LUGI’s bästa målskyttar.

Hemmalaget fick också en kanonstart i andra halvlek med 4-1 på 9 minuter fram till ledning med 18-11. Och sedan rann det på av bara farten. LUGI hade fin utdelning framåt samtidigt som Hanna Popaja i målet tog hand om det som försvaret släppte igenom bakåt. Amanda Andersson hade fart på bössan och både Olivia Löfqvist och Ofelia Hallberg hade fin utdelning från linjen efter fina inspel av niometersspelarna. Slutresultatet 31-18 var hur rättvist som helst och visade på stor klasskillnad.

Heid hade inget motmedel att sätta in mot ett taggat och spelsuget hemmalag. Sara Larsson Fridman hade ändå en hyfsad dag på jobbet med sina 5 mål. Men annars gäller det för dagens gäster att försöka hitta tillbaka till vinnarspåret. Laget hade två raka vinster innan dagens match, men parkerar alltså på näst sista plats i tabellen.

Desto gladare miner i LUGI-lägret denna eftermiddag. Mycket mål framåt och ett tätt och bra försvar framför en lysande Popaja. Hela 52 % i räddningsprocent för hemmalagets bästa spelare. Dessutom blev Hanna målskytt när Heid provade att spela 7 mot 6.

Hanna Popaja var magnifik mellan stolparna i dagens match (arkivbild)

I övrigt fanns inte heller mycket att klaga på hos LUGI. En bättre återstart är nog svårt att tänka sig. Emma Navne styrde och ställde och hade stor hjälp av sina lagkamrater när hon själv blev punktad. Amanda Andersson gjorde en av sina bästa matcher i LUGI-tröjan och stod för 6 mål, lika många som Olivia Löfqvist. LUGI klättrade återigen upp på fjärde plats i tabellen med häng på lagen ovanför.

Ett av lagen som ligger före i tabellen är Sävehof, som kommer till Arenan på onsdag den 19/1. Då återstår att se om de vinröda fortfarande är obesegrade på hemmaplan denna säsongen. Klockan 19:00 startar matchen.