Sjumålsförlust i första finalen

Svenska mästarna IK Sävehof tog rättvist hem den första av två finaler i ATG Svenska cupen. Hemmalaget Lugi höll i långa perioder jämna steg med Sävehof men orkade inte löpa linan ut. I stället vann Partillelaget övertygande 37–30.

Onsdagens finaluppgörelse i ATG Svenska cupen innehöll massor av spektakulära mål och spelsekvenser. De 608 åskådarna i Sparbanken Skåne Arena i Lund fick inledningsvis bevittna en jämn kamp på planen.

Sävehof, med Elias Á Skipagøtu och Sebastian Karlsson i spetsen, öppnade kvällen piggt. I underläge 7–10 valde Lugis huvudtränare Marc Uhd att ta sin första time-out.

Den omedelbara effekten uteblev. Men sakta men säkert jobbade sig de vinröda in i matchen. Anförda av Casper Käll och Theo Übelacker tryckte de ner Sävehofs försvarsspelare i skorna.

Efter en mycket underhållande tiominutersperiod, där Lugi var det lag som fick bäst träff i sitt försvarsspel, skiljde det bara ett mål i Lund. Men ett fjärde mål från Skipagøtu såg till att Sävehof gick ut i pausvila med ledning 19–17.

Hemmalagets Theo Übelacker pekade på effektiviteten framåt som en minusvariabel i spelet:

– Trots att vi ligger under gör vi det helt okej. Men vi är inte riktigt så kliniska som vi behöver vara, sade han i paus till SVT.

I andra halvlek fick Lugi den bästa starten. Efter drygt fyra minuter var det kvitterat 20–20. Kort därefter gav Assar Kammenhed Lugi ledningen med 21–20.

Dessvärre för Lundalagets del var det sista gången för kvällen som de var steget före Sävehof. Från det att Kammenhed gav hemmalaget ledningen tog det en minut och 26 sekunder innan Sävehof hade vänt på ställningen.

Sedan följdes lagen åt i ungefär tio minuter, innan Sävehof tog över helt och hållet. Deras svårstoppade och kliniska 7-6 spel fick Lugi på fall.

– De lyckas få några räddningar och vi fick inga räddningar, kommenterade en besviken Käll efter slutsignal.

Den första finalen slutade 37–30 till Sävehof. En blytung seger som kan visa sig vara avgörande när guldet ska delas ut på lördag. Avkast i Partille Arena är klockan 15.10.

Lugi HF–IK Sävehof 30–37

Målskyttar, Lugi HF: Theo Übelacker 5, Steven Plucnar Jacobsen 5, Casper Käll 4, Oliver Olsson 4, Fredrik Olsson 4, Simon Axelsson 3, Assar Kammenhed 3, Hugo Forsberg, Axel Andersson.