Peter Andersson har ordet

Efter nio i LUGI:s styrelse och fyra år som föreningens Ordförande så har Peter Andersson verkligen varit med om ett händelserikt decennium i klubben!

Som gammal knuda kändes det självklart att engagera sig i klubben till att börja med och att jag skulle få vara med om några föreningens mest framgångsrika år hade jag nog inte räknat med. Drömmen som liten var kanske att själv spela de stora matcherna och representera LUGI en dag som spelare. I takt med att jag blev äldre och fann en ny roll i klubben har jag istället fått uppleva den känslan gång på gång när nya närodlade talanger har tagit klivet upp i högsta serien.

Men anledningen att jag överhuvudtaget var intresserad av att sitta i styrelsen till att börja med var mina egna upplevelser som ung i LUGI. Att spela, träna och vara en del av P62 och få ovärderliga minnen, lärdomar och kompisar för livet. Av olika anledningar är det väldigt få som når hela vägen upp i A-lagen men det är ju heller inte bara det vår fantastiska ungdomsverksamhet syftar till. Jag är väldigt stolt över alla ungdomsledare som träning efter träning, turnering efter turnering, resa på resa fortsätter att följa och utveckla den Vinröda vägen och ge nya generationer ungdomar möjligheten och glädjen att tillhöra LUGI. Att se unga ungdomslagen uppleva känslan gå långt och tom vinna Lundaspelen, Partille Cup och sedan USM är något de kommer ha med sig hela livet.

När jag blev invald i styrelsen hade Kim Ekdahl du Rietz precis blivit vald till årets komet i Elitserien och tog klivet ut i Handbollseuropa. Det infann sig väl en tanke hos mig att nu när han flyttar så kommer LUGI gå kräftgång i serien. Men det är det som är och har varit så roligt med LUGI – att vi likt Fågel Fenix reser oss med nya talanger som tar vid. Som har fått utrymmet att lära sig i talangfabriken och väntar på rätta tillfället att blomma ut. Jag insåg då att LUGI verkligen spelar en fantastiskt viktig roll i det skånska handbollslivet. Att vara den plattform för handbollstalanger i Lund med omnejd att få inspirationen, träningen och möjligheten att bli sitt bästa jag på handbollsplanen.

De kommande säsongerna bekräftade verkligen den insikten, för vilka spelmässigt fantastiska år vi fick uppleva! Vi visste ju att Damerna hade ett bra lag men att vi skulle se dom spela SM-finaler två år på rad var ett sånt kvitto på den energi och satsning som hade gjorts på LUGI Dam i klubben. Att se Sabina Jacobsen leda styrkorna under den första finalsäsongen och sen lämna för ett långt proffsäventyr kändes unikt. Men det skulle ju visa sig att spelarna som var kvar inte var mätta. Ytterligare en final och trots ytterligare en förlust så minns jag att det jag gladde mig mest åt efteråt var att se att det var spelare som Clara Monti Danielsson, Anna Lagerquist, Maria Adler och Amanda Åkerman som alla från unga år kunnat utvecklas i LUGI och nu utgjorde den stora merparten av laget. Kryddat med fantastiska lirare, Nathalie Hagman inte minst…

Och det är verkligen det jag känner att jag varit med och tagit ansvar för i styrelsen, inte minst under mina år som ordförande. Satsningen på unga, egna och närodlade talanger. Och det självklara beslut att när vi startade Elitkommittén med syfte att få till en strukturerad talangsutvecklingsprocess så gjorde vi det med en gemensam agenda med jämlika villkor för Dam och Herr. En självklarhet kan tyckas, men vi är inte så många i Sverige som gör så. Inte med två lag i högsta serien i alla fall.

När vi parallellt med damernas framgångar gjorde satsningen mot SM-guld även på herrsidan blev det en kostsam affär för klubben. Och visst stod vi som serievinnare 2013 och spelade den ökända finalen mot Alingsås 2014 men på herrsidan blev det istället en satsning som baserades på att andra skulle ge oss framgång. Ljuvliga personligheter och grymma lirare som lämnat klubben med vinröda hjärtan, men det skulle stå oss lite dyrt.

Och där måste jag hålla fram den fullständiga ödmjukhet och beundran jag har för det oerhört starka gensvar från flera sponsorer och Vinröda personligheter som lämnat ovärderlig hjälp för att stärka ekonomin när vi verkligen behövde det och som därmed hjälpt oss att överleva i en tid av svag ekonomi. Ett starkt kvitto på vad LUGI betyder och har betytt för många.

När jag nu lämnar över Ordförandeklubban och styrelsen och äntrar in i alumniföreningen Vinröda Vänner så kan jag stolt titta tillbaka på att Lundaspelen årligen slagit rekord i antalet nya gästlag samtidigt som jag med glädje kan se att turneringen kan utvecklas på många nivåer och bli en modern handbollsupplevelse. Jag ser fram emot att föreningen i takt med stärkta muskler kan fortsätta vila på vår värdegrund och våra fyra ben: bred ungdomsverksamhet, två elitlag och världens största inomhusturnering.

Givetvis kommer jag fortsätta njuta av vinröd handboll och är övertygad att vi snart når hela vägen till dubbla SM-guld inför en fullsatt Arena. Dagens Dam och Herrlag är precis den krutdurk av ungdomlig energi och närodlade talanger som vi vill att det ska vara i LUGI.

Vi ses på vägen dit!

Peter Andersson, ordförande LUGI Handboll

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.