Lundaspelen i handboll 2023 mot historiskt rekord i deltagande lag


Sedan starten 1978 har Lundaspelen gjort stort intryck och har sedan dess växt exponentiellt till att bli världens största inomhusturnering i handboll. För LUGI Handboll har Lundaspelen varit ett flaggskepp och utgör en central del av föreningens identitet. Denna turnering har inte bara varit en katalysator för handboll i Lund utan har också varit en avgörande faktor för att stärka banden inom LUGI-familjen.

Under de senaste 15 åren har Lundaspelen genomgått en imponerande utveckling. Antalet deltagande lag har stadigt ökat och dess globala attraktionskraft har bidragit till att fler internationella lag söker sig till Lund för att delta.

”Året 2019 noterades 712 deltagande lag och även om 2022 års upplaga lockade 662 lag, är det nu tydligt att Lundaspelen är på väg mot ett historiskt deltagarrekord med nära 800 lag som förväntas delta i årets turnering. Det är en prestation som är inget annat än en framgångssaga, något som vi alla Lundabor och handbollsentusiaster kan vara stolta över”, säger Hanna Frykman.

Lundaspelen är mer än bara en imponerande idrottsturnering. Det är en betydande kugge i Lunds turism-maskin. Deltagarna och deras familjer beräknas generera turistekonomiska intäkter långt över 30 miljoner kronor. Hotellrum bokas upp, restauranger och affärer fylls med medföljande föräldrar och hela staden blomstrar under evenemanget, en tid som annars är ganska tom. Lund stärker sitt varumärke som destination, som studieort och som turistmål vilket är något Lundaspelen gärna bidrar till.

Vad som är ännu mer imponerande är att Lundaspelen 2023 i stort sett drivs på ideell basis. Styrelsen tillsatte Helene Nyrell som Lundaspelsansvarig i styrelsen i juni för att utvärdera och förbättra evenemanget med fokus på att öka lönsamheten utan att förlora i kvalitet. Den nya ordföranden, Hanna Frykman, har klivit in nyligen och arbetar för att bygga ett ännu starkare team, att göra evenemanget ännu roligare för alla inblandade och titta på utvecklingsmöjligheter och nya samarbeten för framtiden. Till sin hjälp har de ett 40-tal personer i Lundaspelskommittén som planerar och bygger sina organisationer för matlag, kiosker, transporter, hallar och mycket mer. Tillsammans med alla föräldrar i LUGIs anmälda lag möjliggör de detta stora event och insatserna är imponerande. Planeringen för Lundaspelen 2024 är redan igång.

”Den snabba ökningen av antalet deltagande lag är en fantastisk möjlighet för LUGI och Lund, men innebär också utmaningar för den interna organisationen”, säger Helene Nyrell. Medlemmarna i LUGI behöver arbeta ännu hårdare för att säkerställa att evenemanget fungerar smidigt, och samarbets-partnerföreningar i och runt Lund kommer att behöva överträffa tidigare prestationer när det gäller arrangemang. Fler resurser krävs, från skolsalar och hallar till skolrestauranger och bussar. Lundaspelen är en enormt häftig logistisk prestation som kräver ett stort antal volontärer och partners för att fortsätta vara framgångsrikt.

Sammanfattningsvis är Lundaspelen i handboll en berättelse om ungdomsidrott, samhälls-engagemang och tillväxt. Det har utvecklats till en av världens mest framstående handbollsturneringar vars påverkan sträcker sig långt utanför hallarna. Det finns mängder med historier om familjer som återvänder till Lund som turister, om studenter som väljer Lund som studiestad och ledare som skall visa upp staden för sina adepter eftersom de själva en gång i tiden deltagit i Lundaspelen. I tider av orolighet är det en fredsfrämjande aktivitet att ungdomar från olika delar av världen träffas, umgås och har kul ihop.

Lundaspelen skapar minnen för livet.

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.