LUGI:s närodlade rekryteringsstrategi ligger fast

Ett glapp på årskullar inom ungdomssidan har tvingat LUGI att värva spelare utifrån till damlaget. På herrsidan har flödet varit jämnare under de senaste åren och där flera spelare nu fått nyckelroller i A-laget. LUGI:s sportchef Kenneth Andersson berättar om den stora satsningen som påbörjats på ungdomssidan och hur klubbens långsiktiga talangstrategi ska bibehållas.

För LUGI har det varit en säsong med flera utmaningar – sedan 2009/10 har damlaget alltid slutat topp-fyra i grundserien, men i år slutade man på nionde plats i SHE och missade slutspel. Eftersom flera årskullar (spelare födda 2000, 2001 och 2002) saknats på damsidan har flera spelare flyttats upp för tidigt. Kenneth Andersson klev in i rollen som sportchef för två år sedan för att leda omtaget på damsidan. Det nuvarande ojämna flödet av närodlade spelare har dock lett till att klubben tvingats värva flera spelare utifrån för att stabilisera laget under säsongen 2020/21.

– Damspelare som är födda 2000, 2001 eller 2002 borde vara i sin prime nu, men de har saknats i LUGI. Där har vi har gjort ett jättearbete för att göra en omstart och jag ser tydliga framsteg på årskullarna som är på väg in. Vi lägger fokus på att ha en bra ungdomsverksamhet och ett A-lag där vi kan använda oss av egna spelare. Där är vi inne i ett stort planeringsarbete och det innebär inte att vi kan få upp lokala närodlade spelare direkt. Arbetet är långsiktigt och det kommer att ta några år innan vi kan skörda frukterna av det, säger Kenneth Andersson och fortsätter:

– Under normala omständigheter hade våra yngsta spelare i A-truppen inte debuterat i seniorsammanhang ännu. Tanken var att de skulle spela i division 3 den här säsongen för att utvecklas i bra takt för att sedan slussas upp i SHE-laget. 

LUGI har många lokala spelare i damtruppen, men Kenneth Andersson menar att klubben tvingats använda de yngsta spelarna för tidigt.

– Vi vill inte påskynda talangutvecklingen för mycket. Jag kan första att man tycker att det är konstigt: ”Ni har unga spelare så varför satsar ni inte på dem?”. Det har vi, men de måste få ta ett steg i taget. Vi är medvetna om det och försöker hitta lösningar för att det ska bli bra. Därför värvade vi till exempel några spelare mitt i säsongen.

På herrsidan har flödet av unga spelare varit jämnare under de senaste åren där flera spelare nu fått stora roller i a-laget – till exempel Karl Wallinius, Isak Persson, Theo Übelacker och Casper Käll.

– På herrsidan är vi längre fram med några årskullar, och där har man gjort ett fantastiskt jobb. Nu börjar flera spelare att etablera sig och även ta steget ut i proffslivet. Vi har kunnat skörda av de stora årgångarna och haft den planen med dem. Sedan har vi kunnat fylla på med spelare utifrån eller ersätta dem internt.

Hur ser strategin ut inför nästa säsong för damlaget?

– På damsidan är det ett medvetet val att vi kommer rekrytera nya spelare utifrån inför nästa säsong. Vi kan inte bara flytta upp 17-åringar för att det finns ett glapp i åldersklasserna. Vi kommer att göra några extra rekryteringar, men det slår inte av på viljan och processen att slussa in närodlade spelare på sikt. Nästa säsong kommer truppen trots allt bestå till 50 procent av lokala spelare säger Kenneth och fortsätter:

– Vi har varit igång med omstarten på damsidan i ett år nu. 03:orna har dragit igång på nytt och nu ska vi integrera 04:orna i verksamheten. Vi har några talanger som kommer upp och det ger oss en bättre bas att kunna bygga för framtiden. Det arbetet är lika viktigt som att bygga ett starkt A-lag. Jag är helt övertygad om att det kommer att bli som vi vill ha det. Dels att vi är med i toppen, och dels att stora delar av truppen är närodlad. Sedan måste man alltid plocka in kryddor utifrån för att få en bra mix.

Och hur ser det ut på herrsidan inför nästa säsong?

– Där har vi en stabilare grund just nu. Några spelare lämnar och det är ingen hemlighet att utländska klubbar är intresserade av våra spelare. Det ser helt okej ut inför nästa säsong – vi har förlängt med viktiga talanger och förstärkt med två danska spelare. Även här eftersträvar vi en bra mix för att nå så bra resultat som möjligt.

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.