LUGI-vinst borta mot Sävehof!

Svenska mästarna Sävehof på bortaplan i Partille är ingen lätt uppgift för något lag i SHE. Men LUGI gjorde det inte många lag klarar av, nämligen att betvinga mästarna i deras hemmahall. LUGI vann med 28-27 efter stor dramatik på slutet.

Isabella Mouratidou var bra påläst på sina gamla lagkamrater och blev utsedd till matchens lirare.

En nyckel för att kunna rubba Sävehof är alltid att inte hamna för långt efter i målprotokollet och behöva jaga sig ifatt ett för stort underläge. Detta lyckades LUGI med alldeles förträffligt under första halvlek trots att man kom under med 0-2 direkt i inledningen. Efter 10 minuter var gästerna ikapp målmässigt till 5-5 och sedan följde en jämn period och efter 20 minuter var LUGI i ledning för första gången i matchen. Bortalaget kunde sedan avsluta halvleken på bästa sätt och fick med sig en tremåls-ledning i paus mycket tack vare Isabella Mouratidou i LUGI-målet. Hon hade bra koll på sina forna lagkamrater och hade en räddningsprocent på 45 under första 30 minuterna. Det var i stort sett bara Nina Dano som fick övertag på Isabella med sina 5 mål. Målbäst i LUGI under första halvlek var Emma Navne med 4 mål. 12-15 visade ljustavlan i Partille Arena efter 30 minuter.

I andra halvlek behöll LUGI övertaget och gjorde 2 mål direkt och ledde alltså med 5 mål och kunde dragit ifrån ytterligare, men ribbor och stolpar stod i vägen för lundensarna. Istället började Sävehof få ordning på sitt spel, men ändå var det gästande LUGI som höll ledningen ända tills det var ca 10 minuter kvar. Då var hemmalaget ifatt till 22-22. LUGI behöll ändå lugnet och släppte inte förbi Sävehof i målprotokollet, utan återtog ledningen så fort Sävehof hade kvitterat.

När andra halvleks gigant, Tyra Axnér, satte 28-26 trodde nog de flesta att det var spiken i kistan, men hemmalaget gjorde snabbt mål och var endast sekunden ifrån att få sitt sista skott också på print, men slutsignalen hade gått precis innan bollen nådde nätmaskorna och gästande LUGI kunde andas ut och få jubla efter sin sköna vinst. Det satt hårt inne, men det löste sig till slut och resultatet får nog anses som rättvist. LUGI var det något vassare laget från slutet av första halvlek och fram till slutet.

I hemmalaget var det Nina Dano och Emma Fernis som gjorde bäst ifrån sig, medan många kan nämnas i LUGI. Priset till bästa spelare gick till Isabella Mouratidou i målet, men både Emma Navne i första halvek och Julia Olsson och Tyra Axnér i andra hade stor del i att LUGI kunde hålla undan.

Tyra Axnér gjorde nog sin bästa match hittills i LUGI:s damlag

Främst var det ett tålmodigt anfallsspel med avslut i de rätta lägena som var nyckeln idag. En taktiskt mycket väl genomförd match av ett LUGI som definitivt blir att räkna med framöver.

Sävehof har chans till revansch redan på söndag kväll när lagen åter igen drabbar samman. Denna gången är det Sparbanken Skåne Arena som är spelplatsen mitt under pågående Lundaspel. Kl 20.30 startar matchen.