Legenden Uno Danielsson hyllas vid invigningen av Square of Fame

Idrottens Square of Fame, på Arenatorget utanför Sparbanken Skåne Arena i Lund, är en plats för att hedra tränare, ledare och idrottsutövare i Lunds kommun. I lördags var handbollslegenden och LUGI-spelaren Uno Danielsson en av de hyllade idrottarna som mottog utmärkelsen.

Uno Danielsson är en av LUGI:s viktigaste spelare genom åren och Idrottshallen i Lund var en period hans andra hem. Han gjorde tio säsonger med Vinrött, 1955-1965, totalt 156 matcher och 757 mål i seriesammanhang.

För att ta emot utmärkelsen ska man som idrottare ha haft stora framgångar på hög nivå och ha avslutat sin karriär minst tre år tidigares. En jury utser varje år en manlig och en kvinnlig representant att hylla och utmärkelsen består av en graverad bronsplatta som får en plats på Arenatorget. Den första utdelningen var planerad till 2020, men ställdes in p.g.a pandemin och därför hyllandes i lördags fyra idrottare, varav LUGI-stjärnan Uno Danielsson var en av de utvalda idrottarna.

Uno Danielsson, född 1932 i Lund och uppväxt i Kristianstad, var 1950-talets och tidiga 1960-talets fixstjärna inom både Svensk- och LUGI handboll. Uno kallades ”världens bästa handbollsspelare” efter VM-guldet 1958 och VM-brons 1961, där han vid båda tillfällen togs ut i världslaget. Långt senare utsågs han även till  ”århundradets handbollsspelare” av förbundskaptenen Bengt ”Bengan” Johansson.

– I LUGI trivs jag förträffligt, till och med bättre än i landslaget, berättade Uno Danielsson den 11 februari 1960 i Expressen. Detta då LUGI klättrat i tabellerna från Div.4 säsongen 1954/55 till serieledare i Allsvenskan, klubbens första säsong i högsta divisionen, med endast ett fåtal matcher innan avgörandet det spelåret. LUGI tog silver och följde upp med SM-guld utomhus samma år.

Uno Danielsson var ofta ostoppbar och var väldigt duktig på både hopp, kast och löpning. Han ansågs vara en friidrottare med boll då han även blev uttagen att representera Sverige i 110 m häck inför OS i Helsingfors 1952. Han tackade dock nej då han tyckte det var roligare att spela handboll, som är en lagsport som bygger på mer än sin egen prestation.

Uno Danielsson kom till Lund 1955 efter studier i Stockholm, för kärlek och handboll, och idag bor Uno i centrala Kristianstad med sin fru Ulla-Britt.

Vi är så stolta och glada att få ha haft denna fantastiska idrottsman i klubben och vi vet att Vinrött alltid kommer finnas kvar i hjärtat! Stort grattis till utmärkelsen Uno, önskar hela LUGI! Så välförtjänt!

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.