Kenneth Andersson inför Heid: ”Det har varit fullständigt kaos”

Med en hel spelartrupp som insjuknat i covid-19 under den senaste månaden har LUGI knappt kunnat träna under uppehållet och fått två matcher uppskjutna. Det är ett stukat lag som kommer till spel när säsongen återupptas mot BK Heid.
– Att vi ska vinna matchen blir kanske ett orimligt krav, säger Kenneth Andersson, sportchef och tränare i LUGI.

Det har minst sagt varit ett speciellt uppehåll för LUGI. Två matcher efter EM blev uppskjutna efter många fall av covid-19 i damlaget.

– Alla i vårt lag har haft corona, så vi har inte kunnat träna på en månad. Det finns ingen som haft ett så långt uppehåll som våra spelare haft. Det har varit fullständigt kaos. I tre veckor fick vi stänga ner verksamheten helt och hållet. Vi har försökt att komma igång, men det har inte gått. Nu har vi flyttat upp några extra juniorer eftersom alla spelare inte är igång, säger Kenneth Andersson.

LUGI spelade sin senaste match den 21 november och det dröjde till förra veckan innan man kunde köra igång träningarna.

– Det är ett speciellt läge. Vi kan inte skjuta upp fler matcher utan vi måste spela helt enkelt. Därför är det svårt att säga var vi står just nu. Vi är inte där vi borde vara fysiskt, säger Kenneth och fortsätter:

– Jag vet inte hur mycket det här kommer att påverka oss på sikt. Det här uppehållet är alltid en period där man bygger upp fysiken i laget. För oss har det varit tvärtom – vi har ödelagt fysiken genom inaktivitet. VI har försämrat vår fysiska status, men andra lag har kunnat bygga upp den istället.

Under uppehållet har två förändringar skett i laget. Julia Eriksson har flyttat till turkiska ligan och 20-åriga danskan Laura Nielsen har anslutit från Randers.

– Julia Eriksson är en etablerad spelare som spelat non-stop i vårt mittförsvar. Det är en spelare med hög status i SHE medan Laura Nielsen är ung och oprövad. Hon kommer inte att ha samma roll som Julia, men det är en ung spelare som vi hoppas kommer att bidra på sikt. Hon har många bra egenskaper men vi har inga krav på henne just nu. Det kommer att ta lite tid och vi räknar med att hon ska ta kliv från och med nästa säsong. Men just nu behöver vi bredd och det kommer hon att tillföra.

Med ett helt lag som lämnat positiva test för covid-19 under den senaste månaden ställs LUGI nu mot BK Heid i Sparbanken Skåne Arena.

– Det är helt oviktigt vilka vi ska möta. För vår del handlar det om att få ihop lite anfallsspel och hantera situationen på bästa möjliga sätt. Förberedelserna blir inte som vanligt, men det är klart att vi ska titta lite på Heid och hitta andra sätt att spela. Vi får försöka ta ner tempot för att kunna genomföra matchen, säger Kenneth och fortsätter:

– Hade man kunnat flytta en match till hade vi nog gjort det. Vi är inte helt chanslösa mot Heid, men vi måste hushålla med krafterna. Det blir svårt att kliva ut mot ett lag som spelat två matcher efter uppehället medan vi knappt kunna träna.

Vad kan man kräva av laget med tanke på förutsättningarna?
– Det står poäng på spel, men det blir svårt för oss att ha några förväntningar när alla har legat däckade. Att vi ska vinna matchen blir kanske ett orimligt krav. Men om vi hittar andra sätt kanske vi kan lyckas vinna ändå.

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.