Handbollens samhällsnytta uppgår till 120 miljoner kronor

#viställerupp är Handbollsligans och SHE:s samhällsengagemang inom Hälsa, Integration och Inkludering. Totalt bedrivs 135 olika verksamheter och projekt för 42 000 barn och unga i de 26 klubbarna.

Idrottsekonomiskt centrum har nu granskat klubbarnas verksamheter och kommit fram till att det totala samhällsvärdet uppgår till 120 miljoner kronor per år. Detta värde inkluderar minskade sjukvårdskostnader och ökade hälsoförbättringar, samt effekter kring bättre social gemenskap, studier och arbetsmarknadsframgång.

  • Samhällsnyttan inom handbollen är således mycket stor inom sociala områden som bedrivs inom #viställerupp. Till detta kommer dessutom övriga samhällsnyttiga effekter som till exempel skatteinkomster och turismekonomiska effekter, säger Björn Anders Larsson, ekonom och samhällsanalytiker vid Idrottsekonomiskt centrum.

Varje klubb bedriver egna verksamheter och projekt utifrån de utmaningar och möjligheter man har på sin lokala marknad. Det kan vara skolaktiviteter för att sätta fler barn i rörelse, integrationsprojekt för nyanlända, aktiviteter för barn med funktionsvariationer och mycket, mycket mera. Tillsammans manifesterar klubbarna detta under parollen #viställerupp.

  • Klubbarna gör fantastiska samhällsinsatser. Att nu få ett värde på alla dessa verksamheter och projekt blir en viktig pusselbit i den fortsatta utvecklingen av #viställerupp, säger Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll.

Aldrig tidigare har samtliga lag i både dam- och herrligan i någon idrott slutit upp under en gemensam samhällsmanifestation i denna omfattning. Det gör #viställerupp till en världsunik satsning.

  • LUGI har sedan många år tillbaka jobbat med olika samhällsengagemang genom våra olika CSR-projekt. Historiskt sett det varit svårt att visa i siffror vad vi genom vår ordinarie verksamhet tillsammans med våra initiativ genererar tillbaka till samhället, men genom #viställerupp har vi nu haft möjlighet att mäta vad det faktiskt blir för värde. Siffrorna är både imponerande och något alla partners, medlemmar, spelare, ledare, Lunds Kommun och andra intressenter kan vara stolta över att vara en betydelsefull del av, säger Patrik Bengtsson, klubbchef i LUGI

LUGI Handboll har ett totalt värdeskapande under verksamhetsåret och som därefter ger successiva effekter på ett totalt samhällsvärde om 4 089 000 kr utifrån den mätning Idrottsekonomiskt centrum har gjort.

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.