Det Vinröda Trädet – Tomas Östlunds bok om LUGIs historia

Vinröda Vänners Tomas Östlund släpper nu en bok om LUGI Handboll för att åskådliggöra, dela med sig till en större krets, och visa sin aktning för Vinrött. I boken lyfter Östlund utvalda spelare, händelser och minnen från förr som präglat LUGI Handbolls historia.

Skriften är tillägnad alla de som tror på, arbetar för och fungerar som rollmodeller för hållbar bredd- och spetskompetens, i olika former.

I Det Vinröda Trädet belyser Östlund utvalda händelser på tidsresan från när LUGI började spela handboll 1931 till nutiden. Boken innehåller krönikor, som presenterar hur handbollen kom till Sverige, Skåne och Lund, hur LUGI Handboll växte till sig, hur föreningen parerat olika utmaningar och möjliga lärdomar därav. Tomas Östlund riktar ett stort tack till alla som bidragit med minnen, bilder, och texter, över åren.

Östlund menar att boken ”Det Vinröda Trädet” skulle kunna skrivits för flertalet föreningar och aktiviteter i Lund, Sverige och utomlands. Innehållet i boken kan tyckas snävt, men budskapet är det inte. Idrott som levande kultur enar, integrerar och fostrar goda samhällsmedborgare, kanske som inget annat. Kamratskap och kollektivt lärande gör människan unik.

– Jag har skrivit boken ”Det Vinröda Trädet”, då Lund och LUGI Handboll ligger mig varmt om hjärtat, där jag spelade under min uppväxt. Jag känner att LUGI haft en unikt sund, samfundsvänlig modell, länge, vilket jag lyfter fram. Jag avser beskriva en kunskapsmässigt mer komplett bas att stå på, ett styrdokument att dra lärdom från, för nutid och framtid. Jag tror på konceptet ”Hoppa framåt, minnas bakåt, och sikta mot mål.”, säger Tomas Östlund.

– Då LUGIs nätverk har finansierat framtagandet av verket, 416 sidor, inbunden, har jag rekommenderat att ge intäkterna av ”Det Vinröda Trädet” till främst LUGIs ungdomsverksamhet, där jag själv var aktiv. När jag var 17 år vann mitt lag vår serie. Vi var bäst i Skåne och ett av Sveriges främsta lag. De Vinröda pojklag som var ett år yngre, två år yngre och tre år yngre vann även sina serier. Anledningen till att LUGI var så framgångsrika just då, hade med säkerhet att göra att LUGI Herr hade en glansperiod under föregående år, den s.k. Andersénska gyllene eran, inklusive SM-guld, och Europa Cups avancemang. Symbiosen bredd och spets är ett ömsesidigt dragspel, värt kämpa för. Det är inte många föreningar i Sverige, inom någon idrott, som har framstående lag på dam-, herr-, flick- och pojksidan, som LUGI Handboll har, och därtill världens största inomhusturnering i handboll, Lundaspelen, fortsätter Tomas Östlund.

– Handbollen har skapat mer landslagsspelare, än någon annan idrott i Lund, och goda medborgare, i alla olika samhällsskikt från bilmekaniker, brandmän och elektriker till journalister, ambassadörer och professorer, något som är värt att belysa. 1980, tilldelades LUGI förenings-pokalen för ”framgångsrikt och föredömligt utfört idrottsarbete” av Skånes Idrottsförbund. LUGI Handboll har nått betydligt längre än så idag. Jag hoppas den resan fortsätter. En gång Vinröd, alltid Vinröd, avslutar Tomas Östlund.

Boken kommer att säljas genom LUGIs ungdomslag, på LUGIs hemmamatcher i högsta ligorna, Akademibokhandeln Gleerups, Bilderisyd.se och på Sportkontoret. Snart kommer även boken att säljas i LUGIs onlineshop – tills dess maila irene@lugihandboll.se för att köpa ditt ex genom Sportkontoret.

Boken kostar 249 kr, och av priset avsätts av varje bok såld genom ungdomslagen 150 kr till respektive lagkassa. Resten tillfaller föreningens totala verksamhet.

Försäljningspremiär och bokrelease kommer att ske nu på söndag, den 10 oktober, i samband med LUGIs 80 års firade och match i Handbollsligan LUGI HF – Ystads IF HF, matchstart kl 16.00.

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.