Axnér inför IFK Skövde

LUGI laddar inför första hemmamatchen efter uppehållet mot IFK Skövde. Tomas Axnér ger sin syn på matchen samt pratar om Lucas Pellas EM-succé och kommande övergång.

Handbollsligan är igång igen efter en månads EM-uppehåll. LUGI startade om på bästa sätt genom att besegra Önnered på bortaplan med 32–28.

– Jag tyckte att det var stabilt. När man börjar om efter ett uppehåll vet man kanske inte riktigt var man står eftersom det har varit mindre fokus på taktik och mer på fysik. Men jag tycker att vi hanterade det bra även om det kanske inte var någon champagnehandboll. Vi hade lite skador som gjort att vi fick gå hårt på niometarna.

Tycker du att det varit nyttigt med ett uppehåll?

– Ja, det var nog behövligt. Många av de unga kilarna gör sin första seniorsäsong. Det har varit en lång höst med många matcher, så det har varit bra att spelarna fått andas ut lite och träna mer traditionellt.

Sverige gick inte vidare från huvudrundan och slutade sjua i EM. I truppen fanns tre spelare med stark LUGI-koppling; Simon Jeppsson, Kim Ekdahl Du Rietz och Lucas Pellas.

– Tittar man bara på placering är det väl ungefär där Sverige ska vara. Men eftersom vissa nationer inte gick vidare från gruppspelet kunde man kanske förvänta sig lite mer, speciellt eftersom mästerskapet spelades på hemmaplan. Framförallt kändes det som att Sverige inte fick igång anfallsspelet någon gång.

Lucas Pellas gjorde stor succé när han hoppade in mot Norge och gjorde fem mål. I dagarna blev det också klart att LUGI:s vänstersexa flyttar till franska Montpellier nästa säsong.

Vad tänkte du när Lucas Pellas hoppade in och gjorde fem mål mot Norge?

– ”Ska jag hjälpa dig att packa väskan”, säger Tomas Axnér och skrattar. I LUGI har vi en långsiktig plan när vi ska peka, men Pellas är inte med i den. Det finns inget som motiverar att han ska vara här i tre år till. Han har tagit sig till en ny nivå och jag är enbart glad för honom. Att han flyttar till en klubb som vann för två år sedan är riktigt bra.

– Det är ytterligare ett tecken på att det går att göra en sådan resa i vår miljö. Vi har skickat Simon Jeppsson till Flensburg, Hampus Jildenbäck till Saint-Raphael, Alfred Jönsson till Hannover och nu Lucas Pellas. De har också lämnat LUGI utan att mellanlanda i någon obskyr dansk klubb. Det tycker jag är ett bra betyg.

Under söndagen väntar LUGI:s första hemmamatch efter uppehållet. Man ställs mot IFK Skövde som ligger fyra i ligan, tre poäng före LUGI.

– Skövde är ett jäkligt bra lag med många duktiga spelare. De har en bra åldersstruktur och ett bra format lag. Vi behöver få till en bra prestation för att slå dem. Skövde hade en tuff start, de hade garanterat varit topp3 om de spelat som de gjort på sistone. Med det sagt har vi ändå en ambition att vinna.

Vad är Skövdes främsta hot som ni måste tackla på ett bra sätt?

– De har ett aggressivt försvar som växer och ofta får träff. De är väldigt bra på att lyfta och pressa spelare. För oss gäller det att hitta lösningar på det. Vi gjorde en bra insats mot dem senast och gjorde nästan 30 mål. Mathias Helt Jepsen är en av seriens smartaste spelare och de har en bra skytt i Jack Thurin. De har många strängar på sin lyra.

Marcus Heed

PS! På appen finns även intervju av Karl Wallinius inför matchen. Ladda ner appen och läs!

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.