Att kvala eller inte kvala, det är inte frågan. Spelarnas utveckling är det.

HK Farmens Axel Janhall gör mål i mötet med Fjärås HK tidigare i år

För oss är det ingen självklarhet var vi spelar i en viss serie med våra utvecklingslag. Det viktiga är att vi spelar med ett motstånd som ger den utveckling som våra spelare behöver, säger Håkan Lagerquist Ordförande i Elitkommitén i LUGI.

LUGI Damer U kommer senare under våren att kvala till Division 1 efter att Lundagård valt att inte kvala uppåt i seriesystemet. LUGI Herrar U kommer däremot inte att kvala för att klara sig kvar i Division 1 utan istället spela i Division 2 nästa säsong.

Det är en naturlig följd av den unga trupp som kommer spela i vårt utvecklingslag nästa säsong. Man ska inte stirra sig blind på vilken division man spelar i utan vilken utveckling vi kan få på våra spelare. Under nästa säsong är det lag vi ställer på banan till stora delar bestående av vårt P16-lag alltså killar födda 2006. Att spela i Division 1 som 17-åring är kontraproduktivt för deras utveckling med för tuffa matcher för snabbt. Vi ser hellre en lite lugnare takt och förhoppningsvis en positiv trend där laget får möjlighet att spela sig uppåt istället.  

En viktig del av vår utvecklingsplan i föreningen är att vår träningskultur ska bygga på att sätta mål som är nåbara, att ges rätt förutsättningar att få lyckas både individuellt och som lag. Det innebär ibland att man som enskild spelare flyttas upp i ålder för att få bättre utmaningar, eller att man som lag spelar i rätt serie. 

Även om detta är vårt utvecklingslag och att flera spelare under säsongen kommer ges möjlighet att träna med vårt Elitlag så är det många 17-åriga killar som går på gymnasiet och håller på att lära sig ta ansvar för sin egen utveckling, säger Nemanja Milosevic Huvudtränare för Herrar A.

Ungdomsidrott handlar framförallt om att ha roligt samtidigt som man tränar och utvecklas. Att träna, kämpa och vinna tillsammans. Med rätt förutsättningar så så får vi våra ungdomar att fortsätta länge.

Om vi bara blickar några år tillbaka i tiden så är stommen i det lag som spelat i Handbollsligan de senaste säsongerna det HK Farmen med Casper Käll, Rasmus Nilsson, Theo Übelacker, Adrian Hesslekrans, Victor Hedberg, Isak Persson mfl som spelade sig upp från Division 2 till Division 1. Vi har haft en väldigt bra dialog med alla berörda tränare och är övertygade om att detta är rätt just nu. 

Vi har många starka årgångar som kommer som vi tror mycket på. Med det här beslutet så tror vi att vi inte bara ger rätt förutsättningar för laget nästa säsong utan att de tillsammans med kommande årgångar som en del av sin spelarutbildning kommer kunna spela sig uppåt i seriessystemet igen. Om det är rätt då, avslutar Håkan Lagerquist.

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.