Albin Carlsson inför IFK Ystad

Han utsågs till lagkapten inför säsongen och brinner för LUGI. Albin Carlsson hyllar medspelarna för lagets starka trendbrott och ger sin syn på matchen mot IFK Ystad.
– Om vi kliver upp på säker mark kan vi fira en glad jul, säger 22-åringen.

Matcherna duggar tätt nu för ett LUGI som kommit igång. De vinröda är obesegrade i fyra raka ligamatcher och har tagit sikte mot slutspel.

– Efter matchen mot Sävehof har vi fått ett go i laget. Vi vann i cupen mot Eskilstuna Guif och och tog sedan en tung seger mot IFK Kristianstad. Där fattade både laget och publiken att det här är på riktigt. Vi hjälptes åt och jag måste säga att publiken stod för mer än hälften av insatsen i det mötet. Sedan har vi bara kört på, säger Albin Carlsson.

Vad ligger bakom er starka uppryckning?

– Egentligen beror det på att vi har satt försvarsspelet och att Victor Hedberg är tillbaka i målet. Han har bidragit med mycket. Sedan har Adrian Hesslekrans, Rasmus Nilsson och Steven Plucnar gjort ett jäkla jobb bakåt. Dessutom är ”Fredde” bäst i ligan just nu, det är coolt hur han har utvecklats. Det är många som har tagit stort ansvar, framåt är ju till exempel Casper Käll och Isak Persson grymma.

Efter krysset borta mot Skövde i måndags har LUGI även hunnit med att spela den första semifinalen mot Amo i ATG Svenska cupen. Där blev det seger med 32–28 – ett resultat som gör att LUGI har goda chanser att nå final när returmötet spelas i Sparbanken Skåne Arena på onsdag.

– Det har varit mycket buss nu den här veckan, säger Albin Carlsson med ett skratt. Vi har tagit en match i taget och började förbereda oss inför Amo när det var 24 timmar kvar till avkast. Det var lite hektiskt och ingen optimal match från vår sida, men vi gjorde det helt okej ändå. Amo är ett lag som är lite crazy, men vi städade av det ganska bra och har ett fint utgångsläge inför returen på onsdag.

I fjol spelade Albin Carlsson sin första hela säsong för LUGI när han gjorde 28 matcher i grundserien. Inför den här säsongen blev 22-åringen utsedd till lagkapten av tränaren Marc Uhd.

– Det betyder sjukt mycket för mig. Jag blev riktigt stolt när Marc presenterade det. Det är en stor ära att vara kapten för det här laget. Jag spelar inte 60 minuter varje match, men jag bidrar med det jag kan och känner mig som en ledare i laget. Det kanske behövdes under den dåliga starten. Det var ingen som kände sig stressad, utan alla var ganska lugna. Förhoppningsvis har det hjälpt en del. För det har ju vänt för oss nu.

Varför tror du att du fick det förtroendet?
– Jag är en Lundakille som gillar LUGI. Jag kan dö för LUGI och kan dö för Marc. Vi litar på varandra. Sedan får jag även stor hjälp av Fredrik Olsson och Casper Käll i ledarskapet.

Efter cupsegern mot Amo hoppas LUGI nu på att utöka segerraden i Handbollsligan när IFK Ystad gästar Sparbanken Skåne Arena.

– Vi ligger ungefär på samma poäng och slåss om slutspel. Båda lagen behöver vinna och de kommer att kämpa. Vi får ge allt vi kan och sätta en taktik som funkar mot dem. IFK Ystad har även sin lagkapten, Oscar Hansson, avstängd så det blir nog en annan match än senast. De är ganska tuffa och slåss mycket, så vi får hitta nycklar för att vinna.

Lagen möttes för bara ett par veckor sedan i Ystad. Då tog LUGI en övertygande seger med 32–21 som gjorde att man lyfte i tabellen. Albin Carlsson lyfter fram försvarsspelet från den matchen och att man vill fortsätta med det i söndagens drabbning.

– Vårt försvar och Hedberg stängde verkligen igen då. Jag tror inte att IFK Ystad gjorde ett enda mål från nio meter i första halvlek. Vi ledde med nio mål i halvtid och det kändes stabilt.

En seger kan göra att ni tar er upp på slutspelsplats. Hur hade det känts inför jul?
– Det hade varit riktigt skönt. Om vi kliver upp på säker mark kan vi fira en glad jul. Vi hade länge en tuff höst och att vi lyckats vända på detta är skitbra gjort. Vi blickar uppåt och jag tror inte att något lag vill möta oss i ett slutspel. Om vi kommer dit blir vi farliga.

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.