Roligt att börja med derby!

Kenneth Andersson

En efterlängtad hemmapremiär i Lund. Då saknar LUGI flera tongivande spelare
när man ställs mot förra säsongens seriesegrare H65 Höör.

– Nu blir det ännu viktigare att vi håller oss till det kollektiva, säger Kenneth
Andersson
Det är sex månader sedan LUGI spelade en tävlingsmatch senast. Slutspelet ställdes in i samband med coronautbrottet, men nu är det dags igen.

– Precis som alla andra har vi längtat efter att spela matcher. Å andra sidan har det här långa uppehållet gjort oss gott. Vi har lagt mycket fokus på fysträning, det är betydligt lättare att göra det när slutspelet inte är igång. Försäsongen har varit lång, men vi har tagit vara på den på ett bra sätt, säger LUGI:s tränare och sportchef Kenneth Andersson.

Kenneth Andersson basar över ett ungt lag med flera talanger som fanns med redan i fjol eller som nu har flyttats upp till a-laget.

– Vi har många unga spelare, men de har också varit med om mycket. De har representerat Sverige i olika ungdomsmästerskap och kommit med i all-star teams. Flera av dem har tränat med oss ett tag och några slog igenom lite i fjol. Jag känner stor tilltro till våra spelare och känner ingen oro.

Vad kan man förvänta sig av årets LUGI-upplaga?
– Föreningen hade en målsättning att sluta topp-fyra. Vägen till att komma dit var spikrak, men i och med att vi har många avbräck har vi fått revidera den målsättningen lite grann. Nu får vi istället hitta andra vägar för att slå oss in i topp-fyra, men exakt hur det ska gå till är lite osäkert än så länge.

Under de senaste veckorna har LUGI åkt på flera skador och avbräck. Hannah Flodman väntas bli borta länge på grund av en axelskada och kantstjärnan Clara Lerby missar hela säsongen på grund av en korsbandsskada. På skadelistan finns även Isabella Mouratidou, Julia Olsson, Albana Arifi och Ofelia Shoai Hallberg.

– Det blir ännu viktigare att vi håller oss till det kollektiva. Mycket individuell kvalitet är borta, så vi kan inte förlita oss på enskilda spelare. Vi måste hålla oss till vår taktik. Sedan har vi förbättrat vårt kontringsspel och det kommer att bli viktigt. Eftersom vi saknar många blir flera spelare tvungna att spela på ovana positioner nu, och det är enklare att göra i en kontringsfas jämfört med uppställt spel.

I premiären ställs LUGI mot H65 Höör som blev seriesegrare i fjol. Inför säsongen har motståndarna tappat tunga namn som Kristin Thorleifsdottir och Sofia Hvenfelt, men Kenneth Andersson räknar ändå med att Höör utmanar om SM-guldet.

– Det ska bli roligt att spela derby, men det är synd att den spelas utan publik. Spelarna hade förtjänat att få vara med om det hemmatrycket som det brukar vara mot dem, men det är bara att gilla läget, säger han och fortsätter:
– H65 Hör har också några spelare borta och är ganska tunna, men de har en stark förstauppställning. De kommer att hamna topp-två när serien summeras så det blir ett tufft motstånd. Man kommer att få en del svar om vad som fungerar eller inte, för det som funkar mot H65 Höör funkar mot de flesta lagen i SHE.

Kan det vara positivt att ställas mot en guldaspirant direkt?
– En premiär är en premiär, så det är alltid lite annorlunda. Under serielunken vet man vilket lag som vinner åtta gånger av tio, så det kan vara den fördel att möta favoriterna tidigt. Men det är inte omöjligt för oss att slå H65 Höör oavsett omgång.

 

 

Text: Marcus Heed/Gameday

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.