Målkalas i första kvartsfinalen

Genom ett sylvasst anfallsspel tog LUGI hem den första kvartsfinalen mot Ystads IF. De vinröda kopplade greppet från start och nätade hela 34 gånger på bortagolv.
– Vi kom till många bra lägen och tryckte dit bollarna, säger lagkapten Markus Sjöbrink efter slutsiffrorna 31–34.

Det var bäddat för en spännande slutspelspremiär på onsdagskvällen. LUGI tog den korta resan till Ystad för möte med stadens vita lag tillika tabelltvåan Ystads IF.

Casper Käll hade en fin match på mittnio och inledde målskyttet för gästerna. Mellan stolparna fick Simon Sejr en bra start och höll sin nolla intakt i fyra minuter. Det gav LUGI en tidig tvåmålsledning och härlig boost. 

– Vi pratade om vår attityd inför match. För att rå på lag som är bättre på pappret måste vi steppa upp vår inställning. Det gjorde vi ikväll, utan att det var någon fullträff, summerade lagkapten Markus Sjöbrink.

Det var många som bidrog på plan. Längs kanterna hade Viktor Hallén och Isak Persson målkalas i första respektive andra halvlek. På nio meter rev Käll och Hugo Forsberg upp stora hål. Med sina snabba fötter fick de hela YIF:s försvarslinje i gungning, inklusive målvakt Oscar Jensen som vi minns för hans 14 år i LUGI-tröjan.

– Det var många som tog ansvar. Vi hade god kontroll på matchen. Ystad kom ikapp några gånger men då hittade vi nya lösningar. Spelarna krigade på och jag var imponerad över vårt lugn i anfallsspelet. Vi gjorde mål från alla positioner, menade huvudtränare Marc Uhd.

Som komplement till snidarna på nio meter var storskytten Karl Wallinius tillbaka från sin knäskada. LUGI:s nummer nio firade comebacken med flera härliga projektiler. 

– Kalle har goda spetskompetenser som hjälpte oss idag. Han kom med go energi och visade att han vill avsluta denna tiden i LUGI-tröjan på ett bra sätt, fortsatte Uhd.

Även lagkaptenen Sjöbrink var glad att se sin storväxte lagkompis på banan.

– Det är skönt att ha Kalle tillbaka. Vi gick ner oss lite efter jul när både Kalle och Theo (Übelacker) saknades. Men vi visste att Kalle skulle vara tillbaka till slutspelet. Idag spelade han inte 60 men det räckte ändå.

I övrigt lämnade försvarsspelet en del att önska. Inte minst i första halvlek då Ystad hittade rätt med sitt skytte. Framför allt genom Jonathan Svensson som slutade på tolv kassar.

– Försvarsspelet i slutet på första halvlek var för dåligt. De fick komma till många enkla skott. Det måste vi kolla på till nästa match, menade Uhd.

I andra halvlek fortsatte LUGI att föra matchen. Högernian Carl Möllerström utökade till 23–19 i den 37:e minuten. Därmed var LUGI för första gången i matchen uppe i fyramålsledning.

Motdraget från Oscar Carléns YIF var ett offensivare försvarsspel med Ludvig Hallbäck som spets. Den defensiva rockaden gav effekt och tillät hemmalaget att knapra ikapp i målprotokollet. I uddamålsledning 24–23 valde Marc Uhd att ta time-out.

Därefter bytte lagen mål med varandra vilket gynnade LUGI som förvaltade sina lägen mycket väl. Unge Victor Hedberg fick även tag i några avslut och serverade Isak Persson ett par härliga kontringsbollar. 25–28 var ställningen i den 47:e minuten.

– Vi hade lite fler räddningar när det stod och vägde. Sen behöll vi ett lugn även när de testade 5-1. Det var bra av oss, menade Sjöbrink.

Målbäst i LUGI blev Isak Persson som även fällde avgörandet med sitt åttonde och sista mål för kvällen. 31–34 (16–17) skrevs slutsiffrorna i Ystad Arena.

– Det var skönt såklart att vinna. Men vi är medvetna om att det är tre matcher som ska vinnas. Det här var en bra genomförd match vilket vi får ta med oss, avslutade lagkaptenen.

Ystads IF – LUGI 31–34 (16–17)

Målskyttar, LUGI: Isak Persson 8, Viktor Hallén 6, Hugo Forsberg 4, Fredrik Olsson 4, Markus Sjöbrink 4, Casper Käll 3, Karl Wallinius 3, Albin Carlsson, Carl Möllerström.

Utvisningar, Ystads IF: 2×2 min. LUGI: 2×2 min.

Foto: Bildbyrån

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.