LUGI:s plantshop har åter fullt sortiment!

En närodlad rekryteringsstrategi har alltid varit LUGIs signum. Efter några förlorade generationer på Dam- och flicksidan är LUGI åter tillbaka där man vill vara.

2018 påbörjade LUGI ett omtag på damsidan för att få upp fler spelare från de egna leden till A-laget. En lucka på flickor födda 2000, 2001 och 2002 har satt press på yngre årskullar som tvingats ta stora kliv tidigt i sin utveckling.

Klubbchef Patrik Bengtsson, Farmen-tränaren Mads Lyhne Nielsen och Tilda Lilja, som har tagit resan genom LUGI:s ungdomslag till A-laget, vittnar om en tillförsikt och en tro på en ljus framtid.

– Vid säsongsstart 2018 insåg vi att vi befann oss i en situation att vi var tvungna att göra något radikalt. Det fanns inte tillräckligt många spelare för att ställa ett utvecklingslag och ett juniorlag på banan.

Det var ett läge som behövde hanteras på både kort- och lång sikt. Det enskilt viktigaste beslutet vi fattade då var att rekrytera en sportchef, vars första uppgift blev att leda ett omtag på damsidan berättar LUGI:s klubbchef Patrik Bengtsson som fortsätter:

– Omstarten som behövde göras var framförallt på ledarsidan. Att säkerställa hantering och struktur från seniorlag, utvecklingslag, juniorlag och neråt i åldrarna. I omtaget har alla ledarna i de berörda ungdomslagen inkluderats. Deras bidrag har varit avgörande för framgången. Samtidigt som vi har haft och fortsätter att ha nära relation med klubbar i HISS-nätverket (Handbollsnätverket i Sydvästra Skåne). En ständigt levande dialog med målet att tillsammans få fram välutbildade spelare i regionen.

–Investeringen i Sportchefsfunktionen (Kenneth Andersson rekryterades) och Kenneths hantering av utmaningen har varit helt avgörande för det lyckosamma omtaget.

Inför kommande säsong kommer LUGI:s SHE-lag bestå av sex spelare födda 2003. En av dem är vänsternian Tilda Lilja som spelat i LUGI sedan tio års ålder. Lilja tog klivet upp till A-laget redan säsongen 2019/20, då hon var 16 år gammal. Detta till följd av för få äldre ungdomsspelare i organisationen.

– Det var absolut tufft. Men jag blev väl omhändertagen och det var en rolig utmaning.

Märkte du av glappet på årskullarna 00, 01 och 02 under din tid som ungdomsspelare i LUGI?

– Inte särskilt mycket. Vi i 03-laget var i vår bubbla. Men sen så märkte man ju att det inte fanns något lag mellan oss och damerna. Jag tror inte alla av oss hade börjat tänka på elitspel när vi förstod att vi var på tur. Men mig har det inte påverkat mycket, berättar Lilja.

Patrik Bengtsson ser både problematiken i och orsaken till för tidigt elitspel.

– Det är inte optimalt att våra Flickor och Pojkar 16 hoppar över dom sista åren av ungdomshandbollen och går direkt in i seniorspel. Även om man tar det klivet på damsidan lite tidigare än på herrsidan, det är ett internationellt och större problem. Vi behöver hjälpas åt för att få tjejer att fortsätta spela handboll i stället för att sluta vid alltför ung ålder. Man är långt ifrån toppen av sin karriär vid 20 års ålder och har många år kvar att kunna prestera på elitnivå.

Vilka är de konkreta målsättningarna med omtaget på dam- och herrsidan?

– Vi har en målsättning där 75% av elitlagstrupperna ska bestå av närodlade spelare från lundaregionen. Sen önskar vi såklart att så många som möjligt kommer från våra egna led, något vi vill värna extra om. Men ibland har vi stora kullar och ibland har vi små. Då måste vi också titta ur ett större perspektiv på regionen.

Vilka är de stora fördelarna med närodlade spelare i A-lagen?

–Ungdomshandbollen är vår prioriterade kärnverksamhet och elitlagen har till uppgift att fungera som förebilder för våra ungdomsspelare, då blir effekten ännu större om dom kommer från våra egna led. Självklart är syftet med elitverksamheten att vinna men utan den starka kopplingen till klubbens ungdomslag så förlorar vi en del av vår identitet som hel förening.

– Det är vår grundstrategi med alla positiva signaler det sänder, samtidigt som det är varumärkesbyggande. Alla unga spelare i regionen ska kunna se LUGI som en naturlig väg att gå för att spela elithandboll. Det stärker också intresset runt elitlagen med publik från hela regionen på våra matcher. Där finns en tydlig koppling mellan intressenter och närodlade spelare, fortsätter Bengtsson.

I juni ska tre LUGI-spelare iväg på U-landslagsläger för flickor födda 2004 och 2005. U17-landslaget ska senare i augusti spela sitt första mästerskap i Montenegro.

– Det är kul att vi över en längre tid har lyckats skapa en så bra utvecklingsmiljö för våra spelare. Det är alltid kul med spelare i ungdomslandslagen och ett stort grattis till alla dom som lyckats nu. Viktigt bara att komma ihåg för alla dom som inte är där just nu, det är en lång resa med många fler chanser att nå dit om man vill. Alla utvecklas i olika takt och på olika sätt, därför är det viktigt att man skyndar långsamt, kämpar på och har tålamod, menar klubbchef Bengtsson.

För Farmen-tränaren Mads Lyhne Nielsen väntar en spännande säsong med många talangfulla spelare. Utvecklingslaget befinner sig i division 3 men har siktet inställt på uppflyttning till division 2.

– Vi har en homogen grupp med många duktiga spelare. Jag tror det blir en positiv utmaning för tjejerna, säger Nielsen som i höst påbörjar sin andra säsong i Farmen.

Vad kommer Farmen-laget bestå av i höst?

– Vi har rätt många 03:or kvar som kommer bilda stommen i laget. Sen kryddar vi med tre 04:or också. Bland annat Elma Sokolovic som åker på U17-landslagsläger i juni, fortsätter Nielsen som är optimistisk inför framtiden.

– Även om vi missade några årskullar är 03:orna riktigt starka. Det ska bli kul att följa de fyra 03:orna som nyss flyttades upp till SHE-laget inför kommande säsong. Även 04:orna ser spännande ut. Jag tycker det går i rätt riktning.

Tilda Lilja ser fram emot att få fler årskamrater i A-laget. Tillsammans ska de lära sig av de mer erfarna spelarna och bidra med egna förmågor på elitnivå.

– Självklart hoppas jag ta större ansvar i laget. Sen beror det alltid på hur det ser ut i resten av laget. Men både jag och de andra tjejerna vill ta kliv i SHE.

Foto: Bildbyrån

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.