Isak Persson inför derbyt mot Ystads IF

Isak Persson är laddad inför säsongens första derby. Vi tog ett snack med kantstjärnan om hur LUGI ska bryta den negativa trenden och hur laget ska utnyttja de starka resultaten man haft mot Ystads IF under det senaste året.
– Jag hoppas att det kan betyda lite grann nu, säger 20-åringen.

Tidigare i veckan åkte LUGI på en riktig kalldusch när man förlorade borta mot Aranäs i matchens sista sekund. De vinröda höll på att säkra säsongen första poäng, men på frikast skickade Jesper Gustavsson in segermålet för Aranäs.

– Det kändes otroligt tufft för hela laget. I de två senaste matcherna har vi förlorat i de sista sekunderna, och mot Aranäs kändes det som att vi var värda en poäng. Varje poäng vi kan få är viktig just nu med tanke på den tuffa starten vi haft. Man deppade på kvällen, men sedan gäller det att ladda om, säger Isak Persson.

Förlustmålet senast kändes lite talande för er inledning…
– Exakt. Marginalerna är inte på vår sida just nu, men vi hoppas att det vänder så fort som möjligt.

Börjar ni känna någon stress över tabelläget?
– Det här är absolut inte den starten vi ville ha. Hur lätt den än kan vara att bli stressad i det läget gäller det att vi försöker hålla oss lugna. Känslan vi tar med oss när vi förlorar ska vi se till att försöka vrida om till något positivt.

Vad måste ni göra för att få till ett trendbrott?
– Vi måste steppa upp försvarsspelet. Vi ska fortsätta att jobba på och hitta samarbetet med målvakterna. Vi har även haft en del skadebekymmer, och där hoppas vi på att få tillbaka spelarna som varit borta. Anfallsspelet tycker jag ser bättre och bättre ut.

I fjol fick Isak Persson sitt stora genombrott. Det slutade med att högersexan vann skytteligan i Handbollsligan på 177 mål. Även om LUGI har inlett säsongen svagt finns 20-åringen med i skyttetoppen med 29 mål på de fem första matcherna.

– Men jag kan inte sitta här och vara nöjd. Det finns mer att hämta, precis som med hela laget. Det är bara att kriga på och förhoppningsvis hänger det ihop. Jag känner att jag har mer att ge.

Nu väntar säsongens första derby. Under söndagen ställs LUGI mot Ystads IF hemma i Sparbanken Skåne Arena.

– Efter förlusten senast vill man spela nästa match direkt och göra allt för att ta två poäng. Jag tror att det kommer bli en härlig match, förhoppningvis med mycket publik på läktarna. Vi ska ge allt.

Mötena mellan LUGI och Ystads IF brukar kallas för ”El Clasico”. Båda klubbarna har gjort över 50 säsonger i högsta serien och Isak Persson beskriver derbyt som sköna rivalmöten.

– Det brukar bli härliga matcher mellan oss, både hemma i Lund och i Ystad. Det var trevligt senast när vi slog ut dem i slutspelet. Nu hoppas jag att det ska gå lika bra.

LUGI har haft ett starkt facit mot Ystads IF under det senaste året. De vinröda vann båda derbyna i grundserien förra säsongen och slog även ut ”Di vide” med 3–1 i kvartsfinalerna.

– Jag hoppas att det kan betyda lite grann inför det här mötet. Vi ska försöka ta oss känslorna som vi hade mot dem förra säsongen. Det är inte samma länge just nu, men det är en god känsla att ha med sig. Att vi har en tro på att vi kan slå dem.

Ystads IF har en rutin som få lag i Sverige kan matcha. Vilka saker kan ni väga upp istället mot dem?
– Vi har inte fått till det än, men vi har väldigt många talangfulla spelare i laget. Jag tror att alla skulle säga att de har lite till att ge, både individuellt och i lagspelet. När vi får till det vet jag att vi är ett bra lag. Då kan vi matcha riktigt bra lag som Ystad, även om det kommer bli jättetufft.

Vad blir avgörande om ni ska ta en efterlängtad vinst?
– Det är som man alltid säger när man möter Ystad. Vi måste ha koll på Kim. Det blir ingen lätt uppgift eftersom han börjat grymt bra, men vi ska försöka. Att få till försvarsspelet generellt blir viktigt eftersom Ystad har bra spelare överallt. Men om vi får stopp på Kim Andersson blir Ystad ett sämre lag.

Copyright © 2018 LUGI Handboll
lugihandboll.se är LUGI Handbolls officiella hemsida.