Höst med starka supporters

Energipasset

 

Alla är välkomna, lyder budskapet när LUGI, Kraftringen och Polisen i Lund bjuder på träning i Stadsparken i ett samarbete för kraft och hälsa. Från LUGI-stjärnorna som leder Energipasset får vi tips om träning – och ett löfte om en riktigt stark säsong.

 

Det var väl bara att börja där man stod? Det vill säga på två snart ganska skakiga ben, på en gräsplätt invid ett stort tält i Stadsparken i Lund.

Ett hundratal personer hade infunnit sig när LUGI, Kraftringen och Lundapolisen bjudit in till första omgången av Energipasset – och när LUGI-målvakten Esmeralda Fetahovic med avundsvärd schwung och lätthet introducerade oss för tabata.

Självklart blev vi impade av hennes burpees och gående planka. Vi kämpade, vi vågade inte maska, vi halsade vatten i paus och stapplade tacksamma hemåt. En härlig start på hösten!

Sedan följde fler onsdagskvällar med utomhusträning under ledning av LUGI-stjärnor. Målvakten Josip Cavar, vänsternian Melissa Petrén, de båda elitlagstränarna Dragan Brljevic och Tomas Axnér … Sistnämnde lockade för övrigt med bevingade ord från TV-serien Fame om att betala i svett – och ändå hade ett gäng Lundabor modet att ta sig till Stadsparken.

Jag frågar Pia – en vinröd själ som prickat fyra av hittills sex träningstillfällen – om vad Energipasset betytt så här långt:

– Det har gett energi, skratt och nya bekantskaper. Sedan har det varit roligt att se att man kan träna på så många olika sätt. Vi har fått testat olika saker och utmanat våra gränser – som när vi rullade stock med Dragan Brljevic.

Josip Cavar fick rycka in för nytillskottet Hampus Nygren, och under hans pass deltog även ett entusiastiskt F07.

– Tjejerna jobbade som attan och blev klara snabbt. Sedan tittade de på oss och verkade undra varför vi inte var klara än, berättar Pia.

Utöver erfarenheten att bli kritiskt granskad av härligt kaxiga unga talanger, vilka tips kan vi som älskar LUGI då ta med oss från Energipasset?

– Axnér visade flera övningar som man kan göra hemma på balkongen eller i vardagsrummet. Jag minns att han visade plankan, höga knän och sneda situps som exempel på övningar man blir stark av att göra varje eller varannan dag.

Den som följer LUGI i sociala medier läste kanske den inspirerande meningen om att Tomas Axnér går en mil varje morgon och fick kanske med sig lagkapten Olivia Löfqvists budord: ”Hitta motivationen – tänk att du vill bli stark. Utmana dig själv. Gör något du tycker är kul.”

Energipasset är del i LUGI:s satsning Rätt väg, en särskild verksamhet som LUGI driver utifrån sitt samhällsengagemang och sociala ansvar. Fördelen för den allmänhet som bjuds in till gratis träning är uppenbar: Att börja där man står, att mötas och att kämpa efter bästa förmåga gör gott åt kroppar och själar. Det gynnar individer och skapar ett ”tillsammans”.

Inspirerande är kanhända också tanken på att LUGI behöver oss – i form av energiska och uthålliga supporters.

Så här är några förslag till fler aktiviteter som får oss att rata TV-soffan och hålla fanorna högt hela säsongen:

Promenera eller småjogga till Sparbanken Arena för att se match. Cykla till nämnda arena för att se match. Klappa intensivt och res dig upp i bänken, som ett minimum före och efter match, för att hylla vinröda hjältar.

 

Tiina Meri

 

#Energipasset

Rätt Väg

 

Fler nyheter från Mer LUGI