Åttonde spelaren ska också vara stolt

Älska dem som mest när de behöver det som mest.

Det kunde vara supporterbudordet nummer ett för oss som gillar LUGI Handboll, i adrenalinstinna slutspelstider och i trevande säsongsinledning.

För egen del trodde jag bara häromveckan att supporterskola inte var något för mig. Jag brukar ju aldrig bua, svära eller klaga på egna laget utan bara uttrycka stöd för LUGI:s herrar och damer. Supporterskapet som kärlekssaga!

Men så plötsligt. Det är slutspelsmatch och jag uppfattar något som osportslig inställning. Och nu är det jag som vill gå bärsärk. Om hela hallen skrikit som en supportertant från Lund den kvällen, ja, då hade stämningen lätt kunnat bli … låt säga obehaglig. 

Så inte utan skammens rodnad: Tjusningen med handboll, är inte den egentligen det obändiga försvaret av sportsliga värden, på och bredvid plan? Känslosamt stöd till egna laget, ja, älska bortom sans – men i fråga om aggressivitet ett visst jämnmod, aldrig helt leva ut känslostormen?

Som jag tycker om att tänka på handbollen fostrar den i en schyssthets- och rättvisekultur, fenomenalt reflekterad i gesten när handbollsspelaren räcker handen och hjälper motspelaren upp. 

I supporterbussen längs skånska vägar har Magnus Winberg – någon känner honom som speaker och hejarklacksledare i LUGI – berättat att han alltid försöker gå fram till motståndarlagets hejarklack och ”kredda” dem för deras insats och för att de stöttar handbollen som sport. ”Jag visar att jag älskar att de är här och håller på sitt lag.” Det är supporterkultur att skryta med, ett verkligt vinnande sätt. 

Som LUGI-supporters bekänner vi oss per definition till värden som laganda, ansvar, kamratskap och respekt. Och jag antar att det för oss – den åttonde spelaren – gäller att vi ska vara de supportrar vi vill vara, och som vi själva vill möta från motståndarlaget. 

Nu och senare, i med- och motgång, behöves läktarstödet, det alltid otvetydiga, ridderliga och faktiskt väldigt varma: Vi älskar LUGI!

 Skribent: Tiina Merii

 0K7B7070

På tal om personer som generöst och ljudligt hejar på sitt lag: LUGI-kören Rötjutet sjunger ”Det ska va vinröd tröja och en boll” Fler av deras ramsor och sånger finns i Facebookgruppen Rötjutet – nytillkomna ”sångare” välkomnas. 

 

 

 

Fler nyheter från Mer LUGI