”VI vill fylla en kortsida på Arenan”

Paul Übelacker är tidigare elithanbollsspelare och arbetar idag för MFF som sportmentor och med utveckling på klubbens ungdomssida. Han och en rad LUGI-själar har dragit igång musikinitiativet

Rötjutet som skapade skön stämning under fredagens El Clasico-match mot Ystad – och som siktar på att bli Sveriges ljudligaste handbollskör.

Hur kom du på idén till en handbollskör?

– När jag för ett år sedan tog med några kollegor från MFF för att se en match på Arenan blev det tydligt för mig hur annorlunda handbollen är i jämförelse med fotbollen. MFF har ju en fantastisk klack som lyckas skapa stämning i 90 minuter varje match – något i den vägen fick jag lust att pröva. Men många har gått i liknande tankar, och nu är vi många som hjälps åt. Om jag bara ska nämna några av de inblandade får det bli Anders Josefsson som är producent till alla inspelade låtar, Urban Wangel och Louise Wester.

Bildtext: LUGI-kören Rötjutet planerar att ta ton under en del av dam- och herrmatcherna på Sparbanken Arena.

Varför behövs LUGI-kören Rötjutet?
– Vi vill stå för pepp och glädje som gör att vi svetsas samman, att vi i publiken välkomnar varandra. Det blir också roligare att gå på match när vi sjunger tillsammans och kanske dessutom träffas och käkar en bit mat först. För egen del känner jag mig mer engagerad hela matchen igenom när jag hejar ordentligt.

 Vad ser du som en kod för gott uppförande hos dem som hejar?

– I Rötjutet vill vi uppmuntra och heja på vårt eget lag, och vi vill göra något så ovanligt som att hylla domaren. Om vi ska anmärka på något hos motståndaren ska vi göra det på ett humoristiskt sätt.

Du har själv spelat handboll på elitnivå, vad betydde publikens engagemang för dig?

– Det är verkligen oerhört mycket roligare att spela när det är liv i publiken. Någonstans tycker jag att handboll handlar om skapa känslor på olika sätt. Och det är ett samspel – publik och spelare smittar varandra med engagemang och känslor.

Ni är inte en regelrätt klack?
– Rötjutet är ett musikinitiativ, vi är noga med att betona det, och vi vill inte skapa förväntningar om att vi ska vara med vid alla matcher. I år infaller många matcher under vardagar, och då kan inte tillräckligt många ”Rötjutare” dyka upp. Så det är bra om vi satsar på några få tillfällen och att då kraftsamla på en kortsida. Jag hoppas att nästa gång kan bli under EHF-cupen, den 15 januari mot Füchse Berlin, och sedan när damerna möter Höörs HK den 15 mars.

 

FAKTA | LUGI-kören Rötjutet
Rötjutet är ett musikinitiativ som tar site på att fylla kortsidan på Sparbanken Arena och bli Sveriges största och ”ljudligaste” handbollskör. Gruppen vill stå för ”humor, glädje, energi och gemenskap” och bidra till att föra samman grupper från olika delar av samhället som inte annars träffas.

Fler nyheter från Mer LUGI