Leunita från LUGI i Kosovos landslag

Handbollsvärlden är på något sätt fantastisk. I LUGI:s juniorlag spelar Leunita Gashi. Hennes position är målvakt. Leunita både bor och kommer från Landskrona och har spelat i LUGI i ett år. Hennes tidigare klubb var GW Landskrona. Men eftersom Leunita började på gymnasiet Lund för ett år sedan och har en ambition att utvecklas som målvakt så blev valet LUGI.

-        Jag har en positiv bild av LUGI. Och så hade jag mött LUGI många gånger när jag spelade i min förra klubb. Därför valde jag LUGI. Det är ju en stor och seriös klubb som har bra förutsättningar att ta hand om spelare.

Leunita bor fortfarande kvar i Landskrona och pendlar dagligen till Lund för att gå i skola och träna med LUGI:s tjejer som är födda 00 och 01.

Bildtext: Leunita Gashi vid träning i Arenan

I somras hände något som kommer att vara ett minne för livet för Leunita. Hon blev inkallad att spela Championship för U17-landslag och representera Kosovo. Leunita har dubbla medborgarskap och kan därför representera antingen Sverige eller Kosovo. Detta U-landslag vann sin första landskamp någonsin.

-        Ja, alla sa att detta var en historisk seger i Kosovos handbollshistoria på damsidan. Och jag fick stå i alla matcherna vi spelade. Det var roligt.

Men historian tar inte slut där. Kosovo är med i kvalificeringsspelet till EM för seniorlag och där blev Leunita inkallad till kvalspelet förra veckan (vecka 39).

-        Vi mötte Nederländerna och Ungern. Jag fick ingen speltid men det var fantastiskt lärorikt att bara vara med. Vi förlorade båda matcherna men jag fick träffa och se min idol Tesse Wester som är målvakt i Nederländerna. Vi mötte Ungern i Budapest och Nederländerna på hemmaplan i Prishtina (Kosovos huvudstad, min anm). Och i mars så bär det av till Vitryssland för att fortsätta kvalspelet.

På frågan hur det har varit att komma till LUGI tvekar inte Leunita på svaret:

-        Mitt första uppdrag var att spela för LUGI i Göteborgs Cupen. Och den vann vi. Det är ett fantastiskt gäng som jag är med i och jag har blivit mycket bra mottagen. Och det har varit lätt att komma med i gruppen. Så bara positivt.

Gruppen tjejer som är födda 00 och 01 är ca 25 st som spelar med två lag i juniorserien samt även i Div. 1 södra med laget HK Farmen. Det är detta som är LUGI:s utvecklingslag på damsidan. Gruppen leds av Per-Albin Borhammar, Vilde Stankiewicz, Ola Kristiansson och Jörgen Persson med Lennart Hedeström som lagledare m m.

Och visst är föreningsliv och handboll fantastiskt med många solskenshistorier. Och sedan att LUGI inte bara har spelare i svenska landslag, i det här fallet Kosovos.

 

Skribent Lars-Erik Nilsson

Fler nyheter från Mer LUGI