Ett hett och tätt derby

När inte Lundaderbyn existerar längre så är Malmö det derby som ligger närmst geografiskt. Men även känslomässigt. Det brukar bli heta derbymatcher mot Malmö.

Bildtext: Tomas Axnér har genomgång inför derbyt i Malmö

Enligt den statistik som finns tillgänglig har lagen mötts 71 ggr i seriesammanhang. 39 segrar har hamnat i Lund medan 27 hamnat i Malmö. Från 1941 till 2006 så hette Malmölaget IFK Malmö. Förra säsongen mötte LUGI finallaget från Malmö 3 ggr och då blev det två vinster till LUGI och en till Malmö. Sedan vet jag mycket väl att historian inte har någon betydelse på kommande matcher men i alla fall.

Malmö har tappat några spelare varav en till LUGI, Hampus Nygren. Andra som kan nämnas är Kristian Saeverås, Fredrik Petersen och Linus Persson. Men sedan har man tagit in en ny målvakt från Norge, Robin Paulsen Haug (mv) samt Nils Pettersson, Magnus Persson och Otto Lagerquist från LUGI.   Lite skoj att man bytt M6 mellan LUGI och HK Malmö!

LUGI kommer i stort sett med samma lag som mot Önnered. Matchen mot Malmö kommer dock att bli en helt annan. Malmö är en av favoriterna i årets Handbollsliga. Och Malmö pressade Kristianstad i finalen i maj.

-        Ja, det blir helt annorlunda än mot Önnered. Malmö är kanske den klubb som kan utmana Kristianstad att bli svenska mästare, de har ett fysiskt starkt lag, har mycket rutin och är ett topplag säger Tomas Axnér efter tisdagens träning.Bildtext: Josip Cavar gillar heta derbyn

Vid samtal med Hampus Nygren efter Önneredsmatchen så menade han att visst känns det annorlunda att man första ska hälsa på många av sina gamla kompisar och lagkamrater för att sedan ut och fightas mot dem på plan.

-        Men bara matchen har börjat så är man koncentrerad på sin uppgift menade Hampus

Josip Cavar som gjorde en bra premiärinsats och har följande kommentar inför matchen:

-        Alltid skoj med derbymatcher. Matcherna mot Malmö är lite speciella, alla är taggade och lite grisigt spel emellanåt. Men det är de matcherna som är kul att spela.

       Vi har verkligen ett mandomsprov nu med tre matcher i rad mot de tippade topp-trelagen. Först nu Malmö, Ystads IF på söndag i Lund och sedan hemma mot Kristianstad den 26 sept. säger Tomas Axnér som avslutning.

Som sagt, det är inte långt till Malmö, hoppas vi får se många vinröda tröjor på läktaren. I Baltiska Hallen kl 19:00.  

BILJETTKÖP

/Lars-Erik Nilsson

Fler nyheter från Herrar