Fredagsmys förvandlades till fredagsrys

 LUGI var hårsmånen att plocka poäng på de svenska mästarna IFK Kristianstad när de orange skrudade gästade Arenan i Lund. Men dessvärre med vinröda ögon sett vann gästerna med uddamålet, 20-21 (12-9).

Med facit i hand var det marginalerna som avgjorde till nordost skåningarnas fördel. Helge Freiman blev gästernas matchvinnare när han 37 sekunder före eld upphör avgjorde det hyperjämna Skånederbyt. LUGI fick sedan en sista möjlighet när Anders Hallberg avlossade matchens sista skott som IFK-målvakten Rickard Kappelin beslog tog.

Efter slutsignalen var det blandade känslor hos LUGI coachen Tomas Axnér.

- Självklart är man besviken när vi är så nära att ta poäng.

Samtidigt kunde Axnér se ljuspunkter med insatsen:

- Vårt försvarsspel var snudd på magnifikt. Att det inte räckte hela vägen berodde till viss del att vi inte har den bänken som Kristianstad har. Vi tappade kraft och mod i slutskedet.

LUGI:s första halvlek var kanske den bästa laget visat upp under hösten. Att släppa in blott nio bollar på ett lag som IFK Kristianstad talar sitt tydliga språk.

Bildtext: Hampus Jildenbäck var tillbaka i gammal god form och hade en formidabel inledning

Att LUGI gick till pausvila med en tremålsledning berodde i mångt och mycket på herarr Josip Cavar som svarade för ett formidabelt inhopp mellan stolparna och  högersexan Hampus Jildenbäck som i det närmaste i trans den inledande kvarten. Det hade inte gått mer än drygt tolv när lintotten från Tumba bidragit med fem mål. Totalt kom han upp i sex fullträffar, alla inspelade innan pausvilan och samtliga var spelmål.

Hemmalaget gick från underläge 7-9 till pausledning 12-9 på drygt sju minuter. Efter sidbytet inledde en annan lintott, unge Alfred Jönsson, med att göra 13-9 och aromen om poängdoft kunde märkas i Arenan.

- Synd att vi inte kunde hålla linan ut. En poäng var vi åtminstone värda. Trots förlusten är jag ändå nöjd med spelet. Det var ju trots allt mästarna vi mötte, fortsatte Axnér.

Så sant. Förlusten till trots gavs den en hel del positiva kvitton inför framtiden. På de tre senaste matcherna har LUGI släppt in ynka 62 mål. Ett styrkebesked så gott som något.

Kan sedan laget höja anfallsspelet en eller annan dimension kan det bli en riktig trevlig vår i Arenan. Ändå bör fansen inte ställa alltför höga krav på de tämligen unga vinröda handbolls soldaterna. LUGI är ett lag under utveckling  denna säsong. Publiken bör göra tålamodet till en dygd.

I LUGI är redan duon Josip Cavar och Hampus Jildenbäck omnämnda. Undertecknad vill även ge mittsexan, Jakob Wickman Modigh, en extra guldstjärna i kanten.

Bildtext: De fanns många duktiga spelare i LUGI idag. Josip Cavar var stundtals en mur i målet.

Men som Axnér avslutar det hela.

- Jag vill ge hela laget en eloge. I första halvlek släppte vi in nio mål. Två av dem var i tom kasse, ett på straff. Det kallar jag för en topprestation.

Nästa match för LUGI går först om tio dagar. Då laget åker två mil söderut för ännu ett hett Skånederby mot ett formstarkt HK Malmö.

 

LUGI-IFK Kristianstad 20-21 (12-9)

L: Hampus Jildenbäck 6, Jakob Wickman Modigh 4, Alfred Jönsson 3, Karl Wallinius 3, Lucas Pellas 2, Anders Hallberg, Hampus Henningsson.

K: Viktor Hallén 5, Tim Sörensen 4, Albin Lagergren 4, Olafur Gudmundsson 3, Helge Freiman 2, Amar Frey Arnarsson, Philip Henningsson, Gunnar Steinn Jonsson.

Utv L: 3x2 min K: 3x2 min.

 

Skribent Stefan Hegenius

 

Matchbilder Kenneth Landgren

Matchbilder Lars-Erik Nilsson

Fler nyheter från Herrar