Ny lagkapten tar inga genvägar

När säsongen inleds är Anders Hallberg tillbaka som lagkapten för LUGI-herrarna. Han är en ”kulturbärare” som tycker om att hjälpa yngre spelare, kompromisslös mot sig själv och sin egen kropp. I tuffa lägen går han tillbaka till grunden.

Det blev två år i den danska ligan – och under 2016 en bejublad återkomst till LUGI. Supervärvningen Anders Hallberg har nu också blivit ny lagkapten, efter Jakob Wickman Modigh. 

– Jakob Wickman Modigh är en stark spelare och en riktig pådrivare, och det får jag ut av honom också framöver. Det är på Jakobs inrådan som Anders Hallberg nu tar över, säger tränaren Tomas Axnér om skiftet.

För Anders Hallberg, högerhänt mittnia, var det självklart att tacka ja till frågan – och ta vid där han slutade 2014, när danska klubben Bjerringbro-Silkeborg kallade.

Bildtext: Anders Hallberg nygammal lagkapten i LUGI

Är det något vill göra annorlunda i jämförelse med de tidigare åren som lagkapten?

– Nej, jag står fortfarande för samma sak. Vad jag vill följa och ha kvar är sådant som Tomas Axnér har försökt att pränta i laget. Både jag och gruppen vet att jag står för mentaliteten som vi jobbade fram när Tomas och Johan Zanotti var tränare. 

Att framöver inlemma de yngre spelarna i gemenskapen och LUGI-mentaliteten ser Anders Hallberg som ett privilegium:

– Jag älskar att hjälpa folk, och jag får energi av att bidra med erfarenheter och kunskaper och hjälpa de yngre på vägen.

Enligt Anders Hallberg ser LUGI till att hämta spelare som har en profil som passar med vad laget står för. Den attityd som hyllas och främjas kan exempelvis illustreras med hur laget dyker upp på en match.

– När man kommer till en match ska man som individ visa att man vill spela och att man vill ge 100 procent för laget och för sin lagkompis. 

Ju äldre Anders Hallberg blivit, desto mer sällan har reagerat impulsivt och tappat humöret på plan. Men var hittar han kraft när det ändå känns motigt under en match?

– Det är därför jag är lagkapten, för att jag ska samla ihop styrkorna. I det läget gäller det att ta sig samman, att tro på det man gör och gå tillbaka till grunderna. Förhoppningsvis förändrar man då också matchbilden, genom att hålla fokus på rätt sak.

Till vardags arbetar Anders Hallberg som banktjänsteman. Motivationen till att fortsätta med handboll handlar till stor del om att han vill förbättra sitt eget spel.

– Fortfarande finns mycket att förbättra, och saker förbättras fortfarande. Så jag älskar verkligen att åka ner och träna varje dag.

Inför hösten och säsongen som nu drar igång hoppas Anders Hallberg hög stämning och god energi:

– Jag hoppas att spelare och publik ska känna att vi är ett. Att vi stimulerar publiken och publiken stimulerar oss. Det tror jag är jätteviktigt för att vi ska locka publik till matcherna.

Utmärkande för Anders Hallberg är en unik skottfint. Tomas Axnér har fler svar kring vad som är ”typiskt” för den nygamla lagkaptenen:

– Jag har jobbat i många år med Anders, egentligen under hela min tid i LUGI utom just de år när han spelade i danska ligan. Anders Hallberg ger allt, oavsett vad som står på tavlan. Som spelare är han kompromisslös mot sig själv, mot sin egen kropp. Han ger allt, satsar fullt ut, och det behöver vi.

En lagkapten är tränarens förlängda arm, en kulturbärare. Anders Hallberg har vad Axnér söker efter:

– Han ställer krav på lagkamraterna, han har koll på hur de mår, vad som händer, vilken känslan är. Han spelar längst fram och håller flaggan där.

 

Tiina Meri

Fler nyheter från Herrar