”Jag har längtat efter allvaret”

Karl Wallinius är en av många LUGI-talanger som varit med på hela resan från knattehandboll till elithandboll. Efter nästan tre säsonger i läroskola med elitlaget är han nu med ”på riktigt” det vill säga en ordinarie i truppen.

På frågan varför det blev handboll säger Karl så här:

-        Min pappa spelade amerikansk fotboll och det ville jag också göra men pappa tyckte det var för riskfyllt. Då föreslog han handboll istället och så blev det. Och det har jag inte ångrat.

Karl är uppväxt i Södra Sandby och där är det inte så vanligt att ungdomar börjar med handboll, det är fotboll som gäller. Handbollen började i knatteålder och Karl är född 1999. Det blir ca 11-12 år i handbollsvärlden och LUGI hittills. Och Karl är fortfarande junior trots sin långa erfarenhet med herrlaget.

-        Jag kommer att spela med i juniorlaget i USM från och med steg 4 om LUGI kommer dit.

För närvarande går Karl tredje året i gymnasiet. Efter det vet han inte riktigt vad som ska hända. Förra säsongen spelade Karl i fem matcher i Handbollsligan och det blev tre mål.

Och hur har det gått i årets träningsmatcher?

-        Jag har varit med två matcher, mot Nordsjaelland och Sydhavsöarna. Tyckte att det gick bra och tror att jag gjorde fem mål i respektive match.

Karl har även varit med i U19-VM under sommaren där det blev totalt 8 matcher. Hur gick det för dig och laget där?

-        Jag tyckte själv att det gick bättre än vad jag hade förväntat mig. Vi hade oavgjort vid full tid mot Kroatien i kvartsfinalen men åkte dit i förlängningen. Men vi blev femma totalt. Jag gjorde väl i snitt tre mål per match utom i den sista mot Ryssland där det blev 7 mål.

Ungdomshandbollen speglas nästan alltid av spelglädje, att man tycker det är roligt att spela handboll. Är det någon skillnad nu när du är med i seniorhandbollen?

-        Jag har faktiskt längtat efter allvaret, det vill säga att spela på senior- och elitnivå. Så visst tycker jag det är minst lika roligt idag.

Drömmen långsiktigt för Karl är att bli så bra som han kan bli.

-        Tomas (Axnér) är väldigt bra på att ta hand om och förvalta unga spelare så det känns helt bra.

 Bildtext: Karl Wallinius trivs bra i seniormiljön

Frågor som ofta hör till unga spelare är vad som är deras styrkor och vad man kan bli bättre på:

-        Skottet är ju absolut det jag är bäst på och tillhör mina styrkor. Men jag vill utveckla det mer. Sedan vill jag bli bättre på spelförståelse och försvarsspel. Det är ju absolut ett plus att vara tvåvägsspelare.

Man får intrycket att tiden är välfylld med både skolarbete och handboll för Karls del. Artighetsfrågan kommer dock om det finns andra fritidsintressen:

-        Jag spelar paddel och golf också. Också latjjar jag lite fotboll med kompisar ibland också. Men det är sport som gäller.

Karl Wallinius var inte på planen i seriepremiären mot OV Helsingborg. Men vem vet, kanske det blir speltid nu på fredag mot HIF Karlskrona på hemmaplan. Ja den som kommer får se.

Tomas Axnér beskriver Karl Wallinius med orden att han trots sin ålder har mycket erfarenhet och är mycket vältränad. Han har ett väldigt bra skott och om inget kommer i vägen kan han gå väldigt långt.

Efter ett mycket trevligt samtal med en väldigt ödmjuk person så finns det bara två ord att framföra. LYCKA TILL.

Skribent Lars-Erik Nilsson

Fler nyheter från Herrar