Sen forcering räckte inte för LUGI

LUGI Handboll fick ingen bra start på kvartsfinalserien i SM slutspelet. Förlust med 28-29 hemma mot gästande IK Sävehof innebär att Partillelaget  har fördel inför det andra mötet som äger rum på tisdag.

Den första halvleken var jämn både spel och målmässigt. Vilket ledde fram till paussiffrorna 15-15. Sävehof var mestadels i ledning. Strax före pausvilan hade dock lundensarna satt sig i förarsätet, ledning 14-12. Därefter var aldrig hemmalaget före i matchprotokollet.
 
Sävehof tog tag i taktpinnen direkt i den andra halvleken. Gästerna visade både variation och tålamod i sitt anfallsspel och fick de annars erkänt starka LUGI-försvaret i gungning.
 
- Deras mittförsvar är tunga. Men den här gången fick vi de på svaj genom att bredda vårt spel, sa gästernas Olle Forsell Schefwert till TV 4 play peremium.
 
De flesta på Arenans läktare trodde nog loppet var kört när tio minuter återstod. Anlagstavlan visade 22-27. Då hände där plötsligt något. Hemmalaget fick äntligen spelet att flyta och när högersexan Hampus Jildenbäck hängde in kvitteringen, 28-28, med en och en halv minut kvar på matchuret var där många i lärdomsstaden som vädrade morgonluft.
 
Då åker hemmalagets Andreas Arrman på en synnerligen tveksam två minuters utvisning. Vilken LUGI tränaren Tomas Axnér hade svårt för att acceptera
 
- En sådan incident sker 800 gånger i en handbollsmatch. Så blir vi straffade i matchminut 59. Den utvisningen blev på sätt och vis matchavgörande.
 
Varför förlorade ni den här matchen, Tomas?
 
- Vi måste vinna duellerna. Det är inte som en vanlig seriematch. Att vinna duellerna är nyckeln till segrar i ett slutspel.
Totalt sett var ändå Sävehof det starkaste laget och vann trots allt rättvist. Gästerna hade en större bredd än vad LUGI kunde visa upp den här gången. I hemmalaget handlade det mycket, och stundtals enbart, om 12 måls skytten Zoran Roganovic. Resten, om man bortser från målvakten Torbjörn Sittrup Bergeruds insats i första halvlek, har så otroligt mycket mer att bidra med, lagen emellan, än vad hemmapubliken blev vittne till.
 
- Zoran gör en magnifik match. Vi gör 28 mål. Fullt godkänt. Däremot inte att vi släpper in 29 på hemmaplan. Vi ska inte behöva göra 32 mål för att vinna, poängterade  Axnér.
 
Nu blir det således retur match i Partille på tisdag. Ett gott omen. Samtliga matcher den här säsongen har nämligen slutat med idel bortasegrar.
 
Och självklart ser LUGI coachen framemot tisdagens drabbning.
 
- Det här är som att ligga under med 0-1 i en femsetsmatch i tennis.  Så vi ser möjligheter att vända det här, avslutar Axnér.
 
Resultatet var inget upplyftande för de vinröda fansen. Ej heller publiksiffran. Drygt 1400 hade letat sig till Arenan. En blygsam siffra när det handlar om SM slutspel.
 
Skribent: Stefan Hegenius
Tyvärr fungerar ej länken till matchprotokoll, därav ingen matchfakta

Fler nyheter från Herrar