Gummi tar nya steg i livet!

Det finns idrottsstjärnor som utser sig till king och legend efter sin sejour i en klubb. Men det finns även idrottsstjärnor som lämnar en klubb med samma ödmjukhet som de hade när de kom till klubben. Niklas ”Gummi” Gudmundsson är en idrottsstjärna av den senare arten.

 Bildtext: Gummi visar sin glädje efter ett mål

Gummi, som vi kallar honom nu, kom till LUGI säsongen 2006-07 från Norge.

-       Jag hade faktiskt ett år kvar på mitt kontrakt i Norge och tränaren jag hade ville inte att jag skulle lämna. Men i en kombination av klubben hade varit dåliga på att betala ut lön i tid samt en ordförande som inte ville hindra min utveckling så kunde jag komma till Lund och LUGI.

Gummi var då 23 år och hade spelat i norska ligan i två säsonger efter tre säsonger hos IFK Skövde. Moderklubben för Gummi är HK Country.

-       Jag kände faktiskt ingen i LUGI då. Och min tanke var inte att stanna så länge. Magnus ”Bagarn” Johansson var min första tränare i LUGI. Både Ogge (Oscar Jensen) och Anders (Hallberg) spelade här då så det är de spelare som är kvar. Men de har varit ute på olika äventyr under de tio säsonger jag varit här.

 

-       Idag är det hemma för mig i Lund, jag trivs otroligt bra här, man har lärt känna så många olika och trevliga människor i Lund. Det är alltid någon man möter som man känner.

Men varför flyttar du från Lund?

-       Min flickvän har fått ett jobb i Skövde och det var två alternativ på ort när hon sökte jobb, antingen Lund eller Skövde. Och det blev Skövde.

Gummi har upplevt mycket under sina tio säsonger i LUGI. Totalt har han spelat 286 matcher i serie-, slutspel-, eller kvalspel i LUGI. Sedan tillkommer EHF-matcherna som inte finns med i denna statistik. Med sina 286 matcher finns han på 8:e plats i LUGI:s toppliga. Han har gjort 1171 mål på dessa matcher vilket ger en tredjeplats i LUGI:s totala skytteliga. Han var LUGI:s interna skyttekung under tre säsonger, 07/08, 08/09 och 10/11. Säsongen 09/10 var det hans gamla Pojkar A-kompis Niklas Forsmo som trängde sig emellan.

-       Niklas Forsmo och jag spelade tillsammans i PA-laget och det var mycket tack vare mitt positiva omdöme om LUGI som han valde att spela här. Jag hjälpte även till att skapa kontakten mellan LUGI och Joakim Svensson. Han stod i mål i Hallby när vi kvalspelade mot dem. Och nu är Forsmo assisterande tränare i Country som jag ska spela för. Så då möts vi igen.

Bildtext: Denna bild är från en match mot Guif

På frågan om vad som är Gummis starkaste minne från Lund svarar Gummi snabbt

-       Jag har träffat min flickvän här och har många kompisar och vänner.

Handbollsmässigt då?

-       Det är väl SM-finalen. Vi hade ett bra lag då och var otroligt nära. Men även spelet i EHF-cupen var ett äventyr. Sedan glömmer man inte derbyn mot H43, speciellt i Idrottshallen. Det var roligt och en härlig stämning. Och ett annat minne var resan till Kuwait. Den hade jag aldrig upplevt om jag inte spelat i LUGI.

Några av de viktigaste målen du gjort?

-       De jag kan komma på nu är båda mot Kristianstad. Det första var i semifinalen det året vi gick till final. I den sista semifinalen sköt jag ett s k skott i slutet av matchen som studsade via stolpe och rygg på deras målvakt Beutler in i målet. Det var nog första gången jag rörde bollen den matchen.

-       Och sedan är det straffkastet i årets seriematch när det var lika och återstod 2 sekunder. Det var skönt att sätta den!

 Bildtext: Guumi blir hyllad av lagkamreater när han gjort segermålet mot Kristianstad denna säsong

En bättre sammanfattning av Gummis LUGI-tid än motiveringen till att han fick Stenmo-priset i år är svårt att hitta:

Motivering: Niklas är en lojal spelare som alltid stället upp för laget. Han är en peppande lagkamrat och en god förebild som förkroppsligar idrottens ideal. Niklas är en skicklig bollkonstnär som försett sin publik med artisteri på planen under många år. Genom sitt sätt och sin personlighet visar han den värdegrund som föreningen står för. 

Vi tackar Gummi för att vi ”fått ha honom” och önskar lycka till i nästa steg i livet. Vi är många som kommer att sakna honom både på och utanför planen.

 

Skribent Lars-Erik Nilsson

Fler nyheter från Herrar