LUGI närmast segern i El Clasico


Spänningen gick att ta på i Sparbanken Arena när LUGI och gästande Ystads IF broderligt delade på poängen i det skånska handbollsderbyt, numera kallat för El Clasico i folkmun.

Mötet slutade således oavgjort, 21-21, sedan  gästerna gått till pausledning med ett mål upp, 9-10. En ledning som kunde varit betydligt större om inte LUGI målvakten Torbjörn Sittrup Bergerud storspelat. Norrmannen var bra hela matchen och kunde briljera med en hyfsad räddningsprocent, 54, vilket ledde till att han utsågs till bäste LUGI spelare denna afton.

Bildtext: Torbjörn Sittrup Bergerud blev välfötjänt utsedd till matchens lirare i LUGI

Hemmalagets inledande kvart var inte mycket att yvas över. Den var nästintill usel. Tomas Axnérs manskap uppträdde så långt in i matchen med slarvigt anfallsspel, mediokert skytte och snabba avslut. Något YIF inte var sent med att utnyttja.  Efter 14 minuter lyste elljustavlan ilsket ställningen 1-7 för hemmapubliken. Då var där säkert inte många i Arenan som trodde på stordåd för "vinrött".

Sakta men säkert tuggade sig LUGI in i matchen. Mycket tack vare fler vårdade avslut, i synnerhet av Simon Jeppsson och kvickfotade Alfred Jönsson. LUGI:s upphämtning ledde fram till tätkänning i paus.

Den andra halvleken blev sidan helt vidöppen och publiken fick valuta för entrébiljetten. Den andra halvleken inledning blev sedan ett möte mellan lagens båda 7 målsskyttar, Zoran Roganovic och det hemvändande Danmarks proffset Kim Andersson i YIF.

 Bildtext: Zorans andra halvlek var fantastisk

Zoran Roganovic var nästintill osynlig i den första akten. Hans inledning i den andra var snudd på brutal. LUGI skytten lyckades med allt. Av LUGI:s sju första fullträffar efter pausvilan hade sex av dem Roganovics signum. Helt plötsligt framstod Anders Persson som tämligen mänsklig.

När så 13 minuter återstod gick LUGI för första gången upp i ledning efter mål av vem? Jo Zoran Roganovic.  Därefter var inte YIF före i protokollet vid fler tillfällen. Och med facit i hand borde hemmalaget avgjort matchen. Två regelfel vid ställningen 19-19, varav de ena var något tveksamt, ledde till två bortdömda mål. YIF fick en tveksam straff i matchepilogen, som lika bra kunde blivit dömd som en offensiv foul när Hampus Jildenbäck gick i golvet.  Slutskedet blev sedan en riktigt nagelbitare för de båda lagens supportrar. Något som, delvis också ledde till en YIF var Zoran Roganovics utvisning, tid 58.18. En utvisning som var helt korrekt. Och med tanke på att LUGI fick avsluta matchen med blott fem utespelare ska laget kanske ändå känna sig belåtet med poängkapet. Och dessutom efter ha hamnat i underläge med 1-7. Ändå fick man lite till mans intrycket av att LUGI var det starkaste laget i slutskedet. Så med minsta lilla flyt hade de två poängen lika gärna kunnat bli kvar i lärdomsstaden.

I YIF blev målvakten Anders Persson utsedd till bästa spelare, i tuff konkurrens av Kim Andersson. I LUGI handlade mycket om redan nämnde "målisen" Torbjörn Sittrup Bergerud och så denne Zoran Roganovic, hans andra halvlek ledde tankarna tillbaka till gamla IH när han var som allra bäst, må vara i H43:s blå tröja. 

 Matchfakta

Skribent: Stefan Hegenius

Matchbilder Kenneth Landgren

Matchbilder Lars-Erik Nilsson

 

Fler nyheter från Herrar