Vi hälsar H43 välkomna!

Lundaderbyna är speciella tillställningar. Lokalderbyt om vem som är bäst i stan skapar känslor och ger möjligheten för det laget som ligger längst ner att skapa en mental boost och möjligheten att kunna säga: Ja, ja, vi är i alla fall bäst i stan. Sett till statistiken för de senaste tio mötena är det vi i LUGI som är storebror. Vi har vunnit sju, spelat två oavgjorda och blott en H43-vinst. Lägg därtill att Vinrött inte förlorat en enda match i Lund denna säsong (sex vinster och en oavgjord). Dessutom ligger LUGI på tredje plats i tabellen och H43 på 13:e. Mot denna bakgrund kan det bara gå på ett håll. Men så fungerar inte logiken inom idrotten. Ett derby kan sluta hur som helst.

H43 fajtas i botten av ligan och ligger på kvalplats. Med sex poäng är det en lång väg att vandra till fast mark, och det är bra lag som skall petas ner. Det som ändå ger hopp till de blåa fansen är att spelet stundtals sett bra ut. Det är ju ett delvis nytt lag efter eran Zoran Roganovic som Robban Andersson bygger upp. Man kan tydligt se att den utökade rollen till Måns Gerdtsson har gjort att han har växt, och i förra Lundaderbyt hade han en skyttefest. I övrigt vil jag notera att tre killar som vi känner väl från LUGI har varit bland de bästa i höst. Joakim Bååk har en extremt fin skottarm när han har en bra dag. På kanten har Simon Nyberg fått ett genombrott och visar upp sina konster i parti och minut. I försvaret återfinns Jacob Anderberg som växt ut till en stabil elitseriespelare.

De vinröda pågarna jobbar på och vi är hittills på en fin tredjeplats i ligan. Förväntningarna är extremt höga, att vi skall vinna varje match och dessutom spela champagnehandboll men det lite orimligt att begära. Trots allt saknas fyra högprofilerade niometersspelare från förra säsongen och flera andra rutinerade killar har försvunnit, och det tar tid att spela ihop ett nytt lag i anfallsspelet. Vi måste ha tålamod och trots allt är det ju i slutspelet man skall vara som bäst. Därmed inte sagt att vi är klara för slutspelet ännu, men heller inte att vi har sänkt våra mål.

Stundtals senast mot Önnered såg det riktigt bra ut. De första 20 minuterna var faktiskt uppvisning. När Zoran och Albin får till sina satsningar, när timingen sitter och de börjar växla varandra, när de tempoväxlar. När de sätter sina piruetter och avslutar med vältajmade projektiler i mål eller snygga inspel till linjen, kommer jag att tänka på Harlem Globetrotters. Det är show och det är två av handbollens gentlemän som underhåller publiken.

Innan Lundaderbyt kommer LUGIs kantvirtous Niklas ”Gummi” Gudmundson att uppvaktas. Inte för att han är den spelare, som spelat längst i LUGI i den nuvarande truppen utan för att han nyligen gjorde sitt 1000:e mål i Elitserien.

Forza LUGI!

Bidra till att skapa en häftig kuliss i Arenan. Klä dig i vinrött och heja ivrigt men sportsligt!

Emme Adébo, Sportchef LUGI Handboll

Fler nyheter från Herrar