Espen stal showen i målsnålt derby

LUGI kan titulera sig "bäst i stan" efter på nytt slagit H43 i säsongens andra derby. I en synnerligen märklig och målsnål match. Siffrorna stannade vi 18-13 (9-6). Den stora derbyhjälten var tämligen enkel att utse. LUGI:s målvakt, Espen Christensen. Han kunde efter slutsignalen stoltsera med hela 58 i räddningsprocent.
Bildtext: Espen Christensen var derbyts gigant
- Det var stabilt. Bakåt ska vi vara bra. Då vinner vi oftast matcherna. Jag är jättenöjd, vi har vunnit ett derby, sammanfattade Espen.

Anfallsmässigt var det emellertid mediokert. Från båda håll. Ställningen var 5-5 efter drygt 20 minuters spel. LUGI fick en jobspost redan efter åtta minuter när en derbysugen Zoran Roganovic fick syna domarens röda kort sedan han kommit fel in i en situation mot gästernas Joakim Bååk.

- Jag var lite väl ivrig när jag skulle hjälpa Espen, kommenterade Zoran, som således fick bevittna resten av matchen på läktaren,

I slutet av den första halvleken gjorde LUGI ett ryck som ledde till 9-6 i paus. Mycket beroende på att Albin Tingsvall och Nemanja Milosovic  tog det nödvändiga ansvaret i Roganovics frånvaro. I den andra halvleken inledde LUGI med två snabba mål, 11-6. Ett försprång som hemmalaget sedan inte släppte ifrån sig. Dagens andra röda kort drabbades Jakob Anderberg, en av H43:s bästa försvarare, sedan han i frustration ryckt tag i Hampus Jildenbäcks vänsterben när den sistnämnde var i luften. En situation som hade kunde slutat illa.
Bildtext: Albin Tingsvall var oberäknelig för H43-försvaret och stod för 5 mål
Som helhet var det inget bra derby. Spelmässigt sett, Tempot var lågt. De tekniska felen avlöste varandra i i parti och minut. För LUGI blev det dock två viktiga poäng att ta med sig i jakten i toppstriden. Spelmässigt finns där emellertid mer att plocka av. Anfallsmässig!. Försvarsmässigt var det nästintill klockrent. Att släppa in 13 bollar mot H43 som för ett par veckor sedan bidrog med 33 projektiler mot GUIF är anmärkningsvärt. I synnerhet när LUGI släppte in över 40 mål mot just GUIF. Håll med om att handbollen kan vara märklig.
Bildtext: Niklas "Gummi" Gudmundsson blev uppvaktad innan för sina 1000 elitseriemål i LUGI
Inte märkligare än att LUGI i och med derbysegern gick upp på andra plats. H43 i sin tur ligger, tyvärr, fast förankrat på kvalplatsen som i värsta fall kan leda ner till allsvenskan i vår. Som laget uppträdde i går kan man förstå att laget ligger där man ligger. I derbyt glänste målvakten Oscar Jensen och även Måns Gerdtsson glimtade bitvis till. I övrigt var det blekt.

- Håller man LUGI nere på 18 mål känns det surt att bara göra 13 framåt, sa Oscar Jensen.

Som sagt LUGI är bäst i stan och tvåa i landet för tillfället. Redan på onsdag är "vinrött i hetluften. Närmare bestämt i Eriksdalshallen när Hammarby tar emot. En match som säkerligen kommer att få en helt annan karaktär än den Lundapubliken fick bevittna denna första söndagen i advent.

Skribent: Stefan Hegenius

Matchfakta

Matchbilder 

Fler nyheter från Herrar