Zoran Roganovic: ”Jag vill inte vinna skytteligan i år”

Ny i klubben sen några få dagar och Zoran är lyrisk över sin nya miljö och mottagandet.

Zoran, vi börjar med de två frågor jag tror alla LUGI-supportrar frågar sig.

Bildtext: Zoran Roganovic (Foto Ulf Berg)

Du har haft många erbjudanden över årens lopp, både i Elitserien och utomlands. Du har alltid varit H43 trogen. Varför byte nu?

Jag har fått chansen att spela i en toppklubb och att få ta första steget i en tränarkarriär. Familjen trivs oerhört bra i Staffanstorp och jag vill inte hamna utomlands och bara se familjen var tredje månad.  Jag har fått en nytändning, är oerhört tacksam att komma till en klubb med så många unga talanger. Allt detta gav en helhet som inte gick att tacka nej till.

Fråga två då. Kommer du att spela mittnia?

Som ny i klubben är det naturligtvis lättare att kliva in i det hål som lämnats efter Anders Hallbergs flytt. Jag ser mig helt klart som mittnia främst. Albin Tingsvall betraktarjag som Elitseriens bästa högernia och där vill jag inte in och störa.

Det kommer att ta tid, men jag har spelat mittnia i Montenegros landslag i 2-3 år. Jag har tagit fram lite gamla filmer för att titta hur jag gjorde. Skratt…

Jag tror även att med den skottstyrka vi kommer att få på nio meter så skapas det med automatik luckor för mittsexorna.

Din egen målproduktion då?

Jag har vunnit skytteligan sex gånger tidigare. Jag vill inte vinna skytteligan i år. Då har jag misslyckats i min nya roll och det vore inte det bästa för laget.

Finns det några framgångsrika vänsterhänta mittnior? Och varför så få?

Jag har faktiskt tänkt på det och inte kommit på ngn i Elitserien så här spontant. Jag har pratat med Nemanja Milosevic och han säger att det är annorlunda att möta en vänsterhänt mittnia. Som försvarare är man så van vid att möta en högerhänt spelare, så ett par tiondelar där försvararen gör som han brukar kan räcka för skott.

Jag tror att bristen på vänsterhänta spelare totalt gör att de skickas ut till högersidan med automatik.

Hur ser du på laget i övrigt?

En bra mix av rutinerat och unga talanger överallt. Förutom det jag nämnt tidigare så tycker jag vi har seriens bästa kantpar, och det på bägge sidor. Mixen är tydlig på vänsternio med Nemanja, Ernstsson som rutinerade och Kasch, Jeppsson som talangerna.

Målsättning för året?

Vi har inte ens pratat om det än. Varken i laget, eller med Basti. Men visst känns det att det finns en revanschlusta i truppen.

Jag har inte flyttat hit för att vinna några fler matcher, jag vill gå hela vägen.

Hur ser du på din nya roll som assisterande tränare och hur kommer samarbetet med Basti fungera?

Jag såg framför mig att jag sakta skulle växa in i rollen och vara ganska tillbakadragen till en början. Men både Basti och klubben har varit tydliga med att de vill att jag skall komma in med mina synpunkter direkt. Sen har vi ju de rutinerade Nemanja och Ernstsson som också tar ett stort ansvar.

Jag kommer vara mer aktiv före och efter match och möjligtvis något i halvtid. Annars är jag spelare under matcherna.

Men jag märker att jag tänker mer på handboll. Som spelare kunde jag ibland komma hem och softa och leka med barnen. Nu måste jag tänka, planera och sen kommer videoklipp till. Min fru har redan märkt en skillnad också. Innan var det mest kroppen som jobbade, nu får huvudet sitt också.

Föreningen LUGI kommunicerar mycket den kulturförändring Axnér/Zanotti gjort. Hur märker du av det?

Jag vill tacka Axnér/Zanotti för det de gjort. Det är som att komma till en Bundesligaklubb med all den proffsighet som finns här.

LUGI har ändrat inställning hos de unga spelarna. Här finns det ambition, alla kommer på samtliga träningar, oavsett om det är styrketräning eller löpträning. Här finns inga alibispelare.

Lite kortare frågor nu. Vilka känner du sen tidigare?

Jag har spelat med Espen och Nemanja i flera år, så dem känner jag väl. Nemanja är som en bror för mig. Övriga killar har jag ju träffat och pratat med tidigare, både på arenan och vid lunch. Jag har en bra relation med alla.

Bästa spelare du spelat med respektive mött tidigare i din karriär?

Spelat med var faktiskt i H43, Tomas Axnér och Jesper Larsson. Främst för deras enorma vinnarskallar. Alla kan ha en dålig dag, men den viljan…..

Mött, där vill jag framhålla Olafur Stefansson som jag mötte i Qatar. Samt Jerome Fernandez som jag mötte med Montenegros landslag. Han var helt makalös och jag undrade ibland om vi höll på med samma sport. Jag var maktlös.

Svåraste motståndare i LUGI då?

Att möta Nemanja. Det var svårt att göra sitt yttersta när jag såg att det var han som var motståndare. Men det satt mest i huvudet, för vi är så goda vänner.

Annars var det mest Hallberg jag mötte, men det var inga problem…..knappt några dueller ens.

Säger Zoran och skrattar med hela ansiktet…och jag hängde på.

En fråga till assisterande tränare Zoran om spelaren Zoran, och tvärtom.

Vilken blir spelaren Zorans styrka nästa säsong och vad behöver han förbättra?

Han kommer att göra mer nytta som mittnia för laget. Han är erfaren och klok, kommer att visa de yngre spelarna att det krävs hårt arbete varje träning. Han kommer behöva hitta rätt i balansen spelare kontra tränarroll.

Var kan spelaren Zoran se tränaren Zoran om några år?

Han är taggad nu, har fått en nytändning som när han började spela handboll. Han har ambitioner och jag kan se honom både ta hand om ett landslag eller en Bundesligaklubb någon gång i framtiden.

Avslutningsvis?

Jag trivs enormt bra. Jag har bara varit här i 8-10 dagar och blivit väldigt bra mottagen från första stund. Mycket tack.

 Zoran brinner för sin handboll. Har glimten i ögat, det blir många skratt tillsammans och han visar upp en proffsighet som kommer att säkra upp och utveckla det goda arbete som LUGI står för.

 

/Uffe Berg

Fler nyheter från Herrar