Seger i säsongens sista derby

Lugi vann säsongens sista Lundaderby med 32-24 över H43.

Före match poängterade lagkapten Anders Hallberg vikten av att utnyttja kontringarna mot H43. En av de avgörande orsakerna till att de vinröda kunde stänga derbyt i ett tidigt skede var just deras kontringar där H43 inte hängde med hem.

Inledningsvis hängde de blå väl med i matchen tack vare fixstjärnan Zoran Roganovic, Rasmus Johansson, Fahrudin Zaimovic och målvakten Oskar Jensen. Det var till och med så att H43 var i ledning vid ställningen 6-7. Lustigt nog så fungerade en missad straff för LUGI i detta skede som en vändpunkt för matchen. Den missade straffen eller rättare sagt räddad av Oskar Jensen kom så en ny straff för LUGI och denna gång gjordes inga misstag. Exekutor Nemanja Milosevic var säkerheten själv och stänkte in 7-7.

Därefter gick det undan. Det tog inte många minuter från det till att det plötsligt stod 14-8 på matchtavlan och fördel LUGI. Då hade Espen Christensen redan sedan länge lämnat över målvaktsposten till Johan Larsson.

140313 LUGI H43 308

Espen hade dragit på sig en stäckning i låret och inhoppande Johan var med på noterna från start. Hans insats var fullt godkänd och han är verkligen en spelare som har tagit ett stort steg framåt denna säsong i sin utveckling.

Hans räddningar och H43’s slarv gav de vinröda det grepp om matchen de behövde till den vinröda publikens förtjusning. En glädje som byttes ut mot total eufori och ett jättejubel lagom till pausvilan.

Simon Jeppsson som hade suttit på bänken hela halvleken fick komma in då matchklockan visade 30:00 för att ta ett sista frikast före pausvilan. Precis som matchen före i Halmstad mot Drott satte han sitt skott och fastställde paussiffrorna 17-10 för sitt LUGI.

140313 LUGI H43 340

Men där var det inte slut med vinröda spelare som klev rakt in från bänken och gjorde mål på sitt första besök på plan. Den tidigare långtidsskadade Niklas ”Gummi” Gudmundsson klev ner i andra halvlek från läktaren, skrevs in i spelartruppen och gjorde mål direkt på straff. Tre mål till skulle det bli från sju meter av ”Gummi” och med ett spelmål på detta så skulle han lämna plan som meste målskytt för LUGI. Helt okej facit för en spelare som beskådade första halvlek från läktaren.

Annars präglades matchbilden i andra halvlek av snabba avslut och korta anfall där LUGI drog det längsta strået. H43 hade svårt att komma någonstans i sitt uppställda anfallsspel mot ett kompakt LUGI försvar. Trion Nemanja Milosevic, Jakob Wickman Modigh och Jonatan Leijonberg agerade mur och släppte sällan förbi eller genom någon. Istället ledde det till flera tekniska fel av de blå med kontringar och ännu fler mål för LUGI som resultat.

140313 LUGI H43 218

När de vinröda väl ställde upp i tredje fas så lyckades man utnyttja sina linjespelare väl. Jakob Wickman Modigh stred heroiskt på linjen och belönades med blomsterkvast som matchens lirare för sina insatser – offensiva som defensiva denna match. Med sin tyngd och längd var han ständigt ett hot mot H43s försvar. Något som gästerna inte alltid lyckades reda ut. Utan när tröttheten började ta övertaget på spelarna så kom även två minuters besök på skambänken för H43s spelare. LUGI hade helt enkelt kört slut på sina motståndare redan i mitten på andra halvlek.

Resterande delen av matchen var en ren defilering för LUGI som ledde med tio mål som mest innan lillebror H43 putsade till siffrorna till 32-24 som blev kvällens slutresultat.

Vi fick bra utdelning på våra kontringar och andra faser säger Tomas Axnér efter matchen. Vi har slitit med kontringarna länge nu på våra träningar och bara velat hitta trycket och att flytta upp samtliga lagdelar. Det fick vi betalt för idag och det är jag glad för. Det tror jag blir nyckeln för oss framöver.

Tomas Axnér fortsätter sin analys:

- Vi kan hålla lag som Kristianstad på 20 insläppta mål och vi kan göra över 30 mål framåt i en match och det är dit vi måste komma om det ska leda någon vart.

- Annars ser det allt bättre ut på träningarna och det är mycket spring i killarna nu. Vi går återigen in i en mycket intensiv fas med många matcher på kort tid. Närmast väntar Ungerska Csurgoi i EHF cupen på söndag.

Hur bra form har ”Gummi”?
- Han orkar en femton minuter i nuläget. Det gäller att smyga igång honom lite lätt.

Avslutningsvis berättade Tomas en kul detalj om att han och hans kollega Johan Zanotti lät två spelare sköta matchgenomgången före match. Nemanja Milosevic fick ansvaret för det defensiva spelet medan Joacim Ernstsson fick dra riktlinjerna för offensiven.

- Själva flexade vi ut sa Tomas med ett stort leende på läpparna.

Det gäller att testa lite nya idéer ibland. Nyttigt både för oss och spelarna.

Med vinröda ögon sett:

- Nemanja Milosevic och Jakob Wickman Modigh. Två fyrtorn i mitten av LUGIs försvar som hade stor del i sitt lags framgångsrika försvarsspel.

- Samtliga utespelare noterade sig i målprotokollet för LUGI.

Matchen i siffror:

Till matchens lirare utsågs Rasmus Johansson för H43. I LUGI gick priset till Jakob Wickman Modigh.

Målskyttar:

LUGI: Niklas Gudmundsson 5 (4), Jakob Wickman Modigh 4, Nemanja Milosevic 4 (1), Jonatan Leijonberg 3, Albin Tingsvall 3, Hampus Jildenbäck 3, Joacim Ernstsson 2 (1), Gustav Sjölin 2, Simon Jeppsson 2, Johannes Hippe 2, Anders Hallberg 1, Kristian Meijer 1.

H43: Zoran Roganovic 8 (3), Rasmus Johansson 5, Mikk Pinnonen 3, Sasa Todosijevic 2, Fahrudin Zaimovic 2, Sebastian Geissler 1, Simon Nyberg 1, Hampus Olsson 1, Christoffer Geissler 1.

Utvisningar:

LUGI 3x2

H43 3x2

Publik: 2183

Domare: Fredrik Johansson och Kaspar Sjöberg

/Daniel Sas

MATCHBILDER>>

Fler nyheter från Herrar