Nu är det Lundaderby!

Lundaderbyt är en speciell företeelse bland idrottsevenemang. Två klubbar med stolt historia skall göra upp om vem som är bäst i en stad som med rätta kallas handbollsstad.  Historiskt har föreningarna olika ursprung. H43 är en kompisförening med starka sympatier i arbetarklassen och LUGI har sitt ursprung i universitetsvärlden med en stark akademisk prägel.  Idag kan man känna av skillnaderna i tradition i vissa sammanhang men i många andra skiljer det inte så mycket. Det finns alla sorters människor i båda föreningarna. Visst är det fortfarande gött att vinna mot lokalantagonisten, men det är inte samma hårda känslor som det var på 70- och 80-talet. På den tiden var det i det närmaste omöjligt att byta förening, men idag är det inte alls lika känsligt och mycket vanligare förekommande att byta klubb. 

Utanför banan är troligen H43 den förening vi har mest samarbete med, då vi ju delar Arena och har en del gemensamma frågor på agendan gentemot kommun och andra intressenter.  Icke desto mindre är det viktigt att vinna Lundaderbyt. Dels för att kunna kalla sig bäst i Lund, dels för alla Lundabor som ständigt gnabbas på sina arbetsplatser om vem som egentligen är bäst!

H43 går in i slutfasen av Elitserien med en tung säsong bakom sig. Ett relativt rutinerat manskap har pendlat i prestation och tagit fina skalper mot till exempel Malmö och LUGI, men det har också funnits en del matcher då spelet har lämnat mycket övrigt att önska. Laget har en kärna av Lundakillar i bröderna Geissler, Simon Nyberg och Oscar Jensen med stor kompetens. Dessutom fyra killar bördiga från Balkan, som om de har en bra dag kan skjuta många lag i sank. Min poäng är att det finns kvaliteter i H43 och frågan är när de skall förlösas?

Hemmalagets prestationer går också upp och ner. Trots två matcher utan topprestationer har det resulterat i fyra fina poäng på kontot, och det har kanske varit det viktigaste på slutet. Jeppssons avslutningsraket mot Drott visar kanske att tur och otur jämnar ut sig i det långa loppet. Jag tillhör den skaran som tycker att vi fortfarande har mer att hämta ut på turkontot… Roligaste beskedet på slutet är Niklas ”Gummi” Gudmundssons comeback.  Det innebär att vi har tre fullgoda alternativ på vänstersex, men ett som är synnerligare rutinerat! Vi ser fram emot seriens avslutning!

Välkomna på en härlig fajt i Arenan! Klä dig i Vinrött!

 

Forza LUGI Siempre!

 

/Emme Adébo, Sportchef LUGI Handboll

Fler nyheter från Herrar