En poäng hemma i EHF cupen

LUGI krigade till sig en poäng hemma i Arenan efter 30-30 i EHF cupen mot spanska Reale Ademar Leon.

Söndag kväll i Arenan i Lund bjöd på EHF cupmatch mellan LUGI och gästande Reale Ademar Leon från Spanien. Två lag som båda inledde gruppspelet med var sin seger och därav kunde man kalla matchen för en mycket tidig gruppfinal.

Så trots att det är sportlov så lockade matchen många åskådare som var nyfikna på att få se europeisk klubbhandboll. Ett val som säkert samtliga besökare var mycket nöjda med. Helt klar att man fick se en helt annan typ av handboll än vad publiken är vana vid att få se i Elitserien. Tempot var faktiskt en aningen lägre. Färre turbokontringar men desto mer finnes, annorlunda kombinationer och ett större spelförståelse än vad man är van vid från Elitserien.  Det är så att man hoppas att LUGI för alltid kommer spela på denna nivå eller ännu högre för att kunna bjuda publiken på denna typ av underhållning.

För underhållningsvärdet var högt denna dag. Gästande Reale Ademar Leon drog igång en show i första halvlek anförda av lagets nummer 13 Juan Castro Alvarez som var strålande matchen genom. Helt välförtjänt skulle han lämna Arenan med priset som sitt lags bästa spelare.
Men det var inte bara honom LUGI hade problem med. Tio olika målskyttar noterade sig i målprotokollet för gästerna och 20 insläppta mål var inget som gladde Tomas Axnér. Två timeouter men ändå kunde Juan Castro Alvarez och hans Reale Ademar Leon vända ut och in på LUGIs berömda mur. När läget var som sämst för LUGI låg man under med fem mål.

Det skulle krävas en paus där Tomas Axnér och Johan Zanotti fick en chans att styra upp riktlinjerna i försvaret innan pusselbitarna skulle börja falla på plats.

Efter paus var det ett nytt LUGI som klev in på plan. Offensivt hade man gjort en strålande första halvlek med 16 gjorda mål. Kanske en av de bättre halvlekarna framåt sett i år men vad hjälper det när försvarsspelet inte är att känna igen och målvakterna byter av varandra i en sällan skådad takt.

Men nu till andra halvlek. Framåt fortsatte Anders Hallberg att upprätthålla sin och laget heder. Samtidigt började man nu känna igen den defensiva LUGI muren. Nemanja Milosevic och Jakob Wickman-Modigh såg nu till att cementera mittblocket samtidigt som Espen Christensen fick till några räddningar och kunde visa upp vilken strålande målvakt han är. Plötsligt hade känslan av en säker förlust vänt mot hopp om en viktoria och två poäng.
För mod och beslutsamhet fattas inte i laget. Bra exempel på detta är till exempel unge Gustav Sjölin som gjorde fem mål ikväll. En annan spelare som klev fram var laget yngste spelare, superlöftet Simon Jeppsson som fick stiga in på plan i mitten av andra halvlek. Tre mål eller projektiler smällde han upp i kryssen bakom en smått chockad spansk målvakt. 

.20141602 LUGI Ademarleon 238C

 Många ljuspunkter fanns att nämna i andra halvlek men någon vändning kom aldrig. LUGI förde aldrig denna match och var aldrig heller i ledning utan finna sig i att jaga matchen genom. Visst fanns tillfällen för LUGI till att gå om. Kontringar och frilägen vid lika ställning men varje gång slutade med en räddning av gästernas Rogelio Llamazars Roldan i mål som växte ut till en jätte då det drog ihop sig.

Det var även LUGI som skulle få sista chansen till att få avgöra matchen. Med 20 sekunder kvar och i anfall tog Tomas Axnér en sista time out för ett sista snack. Tyvärr ville det sig inte fullt ut denna kväll för LUGI. Något mål blev det inte och matchen slutatde 30-30.

Därmed är LUGI fortfarande obesegrade efter två matcher i EHF cupens gruppspel och hoppet om en kvartsfinal lever vidare.

Tomas Axnér om matchen:

- Vi mötte idag ett motstånd som vi inte är vana vid att spela mot. Inget lag i Elitserien spelar så här. Så det tog lite för lång tid för oss att få till ett fungerande försvarsspel. Vi pratade mycket före match om deras kantinspringningar och linjespel men ändå så hade vi mycket svårt med att lösa den biten.

Viktigt även att Espen som knappt gör en räddning i första halvlek kommer igång i andra och börjar rädda ett antal bollar vilket var viktigt för matchens utveckling.

Framåt spelare vi riktigt bra i 60 minuter men vi vinner inte denna matchen på grund av försvarsspelet i första och att vi bränner ett antal frilägen i slutet av andra.

Sen är vi starka i att vi aldrig ger upp och krigar oss tillbaka in i matchen. Plus att det är vi som är det starkare laget sista tio minuterna då motståndarna började se mycket trötta ut.

Lagkapten Anders Hallberg:

- Det tar en halvlek innan vi får ordning på vårt försvarsspel och det kostar oss en poäng idag.

- Annars är det denna typ av matcher man vill spela hela tiden. Internationellt så är det mycket mer skickliga spelare än i Elitserien. Ett misstag i försvarsspelet straffas direkt på den här nivån.
Sen är det häftigt att spela denna typ av matcher med inramning och allt runt omkring. Man utvecklas jättemycket av att få spela denna typ av matcher.

Ur ett vinrött perspektiv:

– Simon Jeppsson; hans skott är magiskt. Att han sen även har en blick för spelet och även kan passa fram sina lagkamrater gör saken inte sämre. Kommer bli mycket spännande att få följa denna råtalang.

- Biblioteket, ett begrepp som numera är helt okänt då LUGI spelar. En spännande och tät match och ett enormt trygg från läktarna helt i publikens smak. Hoppas att ännu fler kommer till nästa match för att få uppleva denna underhållning.

Elitseriematchen i siffror:

Till matchens lirare i Reale Ademar Leon utsågs Juan Castro Alvarez. I LUGI gick priset till lagkaptenen Anders Hallberg.

Målskyttar LUGI: Anders Hallberg 7, Gustav Sjölin 5, Joacim Ernstsson 3 (2), Albin Tingsvall 3, Simon Jeppsson 3, Hampus Jildenbäck 3, Nemanja Milosevic 2, Jakob Wickman-Modigh 1, Kristian Meijer 1, Olof Skäremo 1, Anton Roth 1 (1).

Målskyttar Reale Ademar Leon: Juan Castro Alvarez 7, Victor Alonso Garcia 5, Jose Mario Carrillo Gutierrez 4 (3), Predrag Vejin 4, Alexandr Tatarintsev 3, Gonzalo Carou Marcel 2, Mario Lopez Alvarez 2, Diego Pineiro Martin 1, Jorge Garcia Vega 1, Leonardo Domenech De Almeida 1.

Utvisningar:

LUGI 2x2

Reale Ademar Leon 3x2

Publik 1893

Domare Dzmitry Nabokau och Siarhei Kulik (Vitryssland)

EHF delegat Per-Morten Sodal (Norge)

 

/Daniel Sas

Fler nyheter från Herrar