“De matcherna lever liksom sitt eget liv.”

                       Espen

Espen började spela fotboll och handboll i 9-årsåldern. Att valet föll på handboll är vi  väldigt glada för.

Espen spelade elitseriehandboll i Norge och när tränaren i Heimdal, Trondheim, bytte klubb till Ystad så följde Espen med. Han värvades för 4 år sen till H43 och är nu inne på sin andra säsong i LUGI.

Han är född och uppvuxen i Stavanger och flyttade därefter till Trondheim. Inte för handbollens skull - det primära var studierna. Han började studera till petroleumingenjör. I Sverige var det svårt att hitta någon motsvarighet varför han fram till förra året studerat miljövetenskap. Vikten av att ha en utbildning för en civil karriär är något han ofta återkommer till i vårt samtal. Just nu är det dock handbollen som är i fokus. “Målet är att kunna spela som proffs i flera år till och förhoppningsvis då mina bästa år.” säger Espen med eftertryck.

Han hade gärna kunnat tänka sig att spela i en klubb utomlands - han skrattar lite och säger “ja, det gör jag ju redan” - men det är mycket som ska stämma då. “Det är skillnad idag mot hur det var när jag packade väskorna och flyttade till Ystad. Skillnad på att vara 20 år... Det ska kännas rätt, rätt klubb och rätt ställe och det måste stämma även för min flickvän.”

Flera förluster i rad under en period har varit tufft. Det har varit tätt mellan matcherna, svåra bortamatcher och så inte att förglömma matcherna för EHF. Där har det varit långa resor och så klart tar det på krafterna säger Espen. Det har nu blivit två segrar i rad och det känns ändå som vi har lite vinden är i ryggen. “Det gäller att vi har kvar segerkänslorna och hittar ett flow som kan ta oss till topp 4 i elitserien.” säger han.

Sitt bästa handbollsminne har han lite svårt att plocka fram men: “Att se den färdiga tabellen för elitserien förra året med mitt lag i topp - det var stort. Och så att vi vann över Hannover som spelar i Bundesliga.”

Tiden utanför handbollen ägnas även den till stor del åt sport. “Ja, det blev mycket OS-tv” säger han och ler. "Och så flickvännen förstås.”

En snackis just nu är de selfies som spridit sig över hela världen och jag frågar Espen vem han mest av allt skulle vilja ta en selfie med. Han funderar en stund... “Ja, eftersom jag är patriot så väljer jag Petter Northug. Eller, han skulle få ta en selfie med mig - han kan behöva få lite självförtroende tillbaka.”

Ikväll väntar H43 och förhoppningsvis fylls Arenan till bredden. “Matcherna på H43 är jättekul. Går inte att jämföra med något annat - de lever liksom sitt eget liv!”

Lycka till ikväll, Espen - visa Northug var självförtroendet är och ta hem en vinst åt honom.

 

Terése Gunnarsdotter

Fler nyheter från Herrar