Inför Kristianstads HK-LUGI

Två Skåne-derby avslutar grundserien för LUGI’s vinröda damlag. Innan avslutningen hemma i Arenan mot H65 på torsdag, ska man ikväll, måndag, åka till Kristanstad för att försöka betvinga ett annat skånskt topplag, nämligen Kristianstads HK. Ett KHK, som tillsammans med  LUGI och Sävehof bildar trion i SHE som fightas om platserna 3-5. 

IK Sävehof besitter just nu tredjeplatsen, före LUGI och KHK. Sävehof har dock en match mer spelad, så vid en eventuell vinst för de vinröda idag, så tar man klivet förbi de gulsvarta igen. 

LUGI kommer till Kristianstad med tre raka vinster i bagaget. I tur och ordning har Eslöv, Västerås och Skövde besegrats. Tittar vi ännu längre bakåt, så ser vi att LUGI endast har en nollpoängs-match år 2018. Den enda förlusten (hittills) i år kom i bortamatchen mot Boden den 31 januari. 

Det måste sägas vara ett mer än godkänt facit, så här långt. Även om både spelare och coacher har påpekat att mycket kan bli bättre, så sett till resultat, går det knappast att vara missnöjd med säsongen som LUGI har presterat så här långt. 12 vinster, 3 oavgjorda och 5 förluster har det blivit. Noterbart är, att sedan återstarten efter VM, har LUGI endast förlorat 2 matcher. Inte lätt att besegra ”Vinrött”, med andra ord. 

Kristianstads HK är ett av lagen som har lyckats vinna mot LUGI denna säsongen. Matchen i Lund i den andra omgången slutade med uddamåls-vinst för gästerna, 22-23. Som synes, en jämn tillställning, där KHK till slut drog det längsta strået, trots att det var hemmalaget som hade greppet under större delen av matchen.

KHK’s säsong har varit av lite blandad kompott. Inledningen av SHE var magnifik. Man inledde med 7 raka segrar, och delade länge serieledningen med H65. Sedan kom 2 förluster innan VM-uppehållet, mot Skuru och mot just H65. Man kom dock tillbaka starkt efter uppehållet, men matcherna under senare delen av serien har haft en hel del mer att önska. Men trots att spelet har gått lite sådär på senare tid, så är man alltså fortfarande med och slåss om en plats bland de fyra främsta. 

KHK kan nu koncentrera sig helt på avslutningen av SHE och på det kommande slutspelet. Lite snöpligt åkte man ur Challenge Cup i helgen, när man föll med 3 mål hemma i Kristianstad mot turkiska Ardesen GSK. Laget hade en vinst med 3 bollar med sig i bagaget från första matchen, men Ardesen knep semifinalplatsen med fler gjorda mål på bortaplan. 

Kristianstads HK har en hel del spelare som LUGI bör hålla ett extra öga på. Asli Iskit och Sarah Carlström hör till några av de spelare som har siktet inställt på topp 4 i tabellen, vilket innebär hemmafördel i en eventuell femte kvartsfinal. Viktiga poäng står alltså på spel för båda lagen i kvällens match.

Om man inte tar E22:an med riktning Kristianstad ikväll, så går det att se matchen på sheplay.se. Matchstart är kl 19.00.

Skribent Roger Kristiansson

Fler nyheter från Damer