Träning, match eller mittemellan – Olivia Löfqvist visar vägen

Ett sms gjorde stor skillnad i Olivia Löfqvists liv. Hon är bara 19 år men nytillträdd lagkapten i LUGI. Och precis som företrädarna en personlighetsmässig fullträff, säger tränare Dragan Brljevic.

 

Olivia Löfqvist är en ung och omvittnat talangfull försvarsspelare som gillar att ”banka på” i närkamper – och den här säsongen får vi lära känna henne också som ny lagkapten för LUGI:s damer.

I våras befann sig 19-åriga Olivia Löfqvist på resande fot när hon fick ett sms från sin tränare Dragan Brljevic:

– Han frågade om vi skulle ta ett snack.

Erbjudandet om att bli lagkapten för LUGI:s damer ser Olivia Löfqvist som en av två närmast omvälvande händelser i sin hittillsvarande handbollskarriär – den andra var att bli uttagen till landslaget, 2015 skedde det för första gången.

Bildtext: Olivia Löfqvist, ny lagkapten i damlaget

När Olivia Löfqvist får frågan om vad hon tror ska bli det svåraste med att vara lagkapten svarar hon lättsamt, med ett ganska finurligt leende:

– Jag vet inte, vi får se. Jag tycker framför allt att det är kul att jag fick chansen. Det ska bli spännande och utvecklande!

Enligt den energiska Olivia Löfqvist är hennes roll inte att vara ”chef” för laget, utan snarare att vara en länk mellan laget och tränaren, liksom mellan laget och styrelsen.

Inte heller ser hon det som sin uppgift att hålla god stämning i laget under matcherna:

– Att hålla humöret uppe ser jag nog som hela lagets uppgift.

Dragan Brljevic förklarar valet av Olivia Löfqvist med att hon har rätt personlighet, inställning och attityd. Hon drar lasten i med- och motvind – något som visar sig både på och utanför plan.

Precis som i fallet med tidigare lagkaptenerna Sabina Jacobsen, Clara Monti Danielsson och Anna Lagerquist är valet en fullträff, förutspår Dragan Brljevic.

– Olivia Löfqvist är samlad, omtyckt av hela laget och hon visar vägen i alla lägen. Visst är hon ung, hon har inte ens fyllt 20, men hon har det som krävs.

Olivia Löfqvist har spelat sedan hon var fem år, båda föräldrarna spelade handboll och mamma var tränare. Olivia Löfqvist berättar att hon aldrig varit ”nere” i sitt handbollsspelande, aldrig ens funderat på att sluta träna eller spela.

Men om det finns en avigsida med handbollen som ett familjeprojekt är möjligen detsamma som fördelen: rikligt med kunskap och tips.

– Min pappa berättar gärna vad som kan förbättras. Det kan vara störigt i stunden, även om jag uppskattar det och vet att han menar väl.

Kanske har viljan att ständigt förbättra överförts till nästa generation?

– Ja, jag har nog ganska hög press på mig, det här att jag alltid vill prestera.

Efter en förlust blir Olivia Löfqvist inte påverkad i humöret, om hon har upplevelsen att laget gjort sitt bästa.

– Då tänker jag ”fine”. Då får vi bara ta förlusten. Men om jag vet att vi hade kunnat göra mer, då är det svårare.

I framtiden hoppas Olivia Löfqvist få spela utomlands som proffs – men framför allt vill hon nu utvecklas i sin egen takt.

Och just det senare vill hon påminna yngre handbollsspelare om.

– När man blir lite äldre är det mycket med Skånelag och riksuttagning till landslaget. Men det gäller att ta det lugnt. Det är många i A-landslaget som inte var bra när de var små. Det är viktigt att inte jämföra sig med andra.

Vågar en ny lagkapten önska sig något av LUGI:s hejarklack, vill hon berätta om den gör skillnad?

– Vi har snackat jättemycket om det i laget. Det har stor betydelse när publiken hörs mycket och hejar på oss. Då går adrenalinet upp och det blir sjukt mycket roligare. Det tycker verkligen alla.

 

Tiina Meri

 

Fler nyheter från Damer