Social supertalang ser fram mot utvecklande säsong

En anfallsspelare med stjärnans alla kvaliteter, heter det om Hannah Flodman. LUGI HF gläds åt förstärkning i världsklass. Själv är Hannah Flodman otålig att springa ut till ljudet av trummor och rop i Arenan, och vara en av dem som ser till att LUGI tar SM-guld.

I mitten av förra säsongen fick Hannah Flodman ett samtal. Och visst ville hon – efter att ha tagit studenten från gymnasiestudier på samhällsvetenskapliga programmet och efter två säsonger i Västerås-Irsta – prova livet i en ny stad, i en ny klubb och med en ny tränare.

För LUGI och tränaren Dragan Brlevic var det ett glädjande besked: 

Han beskriver Hannah Flodman som en av de största talangerna någonsin inom svensk damhandboll. Han är inte heller ensam om att strö lovord över vänsternian med fem medaljer från ungdoms-SM i bagaget. Så här sade exempelvis U19:s förbundskapten Erik Larholm om Hannah Flodman:

”Skottet är hennes spetskvalitet. Hon har skottkraft och skjuter mål på landslagsmålvakter från tolv meter. Och ändå har hon inte nått sin fulla potential, långt därifrån.”

 Bildtext: Hannah Flodman trivs bra i Lund

Efter en torsdagsträning på Arenan i Lund tar Hannah Flodman emot med ett självklart handslag – en glad och varm stämning ser redan ut att omge henne och lagkamraterna.

Till förtret för den nya lagmedlemmen, som flyttat 60 mil från föräldrahemmet i Kvicksund, gör sig en knäskada påmind och därför blir det ”nålning” efter kvällens tuffa pass.

Det här att vara hyllad målskytt och bedömd som en av världens bästa i sin ålderskategori, är det inte ganska pressande?

– Jo, jag har pratat med några om det. Lite jobbigt är det att jag känner att jag bara måste vara bra, säger Hannah Flodman.

Som nyförvärv med tvåårskontrakt vill hon få vara med om att LUGI tar SM-guld. 

– Det är ändå det … Och som alla andra vill jag utvecklas och bli en bättre handbollsspelare. 

Inte helt förvånande är drömmen på längre sikt att hamna i ett lag utanför Sveriges gränser:

– Jag har alltid velat spela utomlands för en stor klubb. Men vi får se hur det går med alla skador. Jag har i alla fall siktet inställt.

Att handboll blev passion och den sport Hannah Flodman bestämde sig för att gå långt inom handlar inte bara om att båda föräldrarna var engagerade: mamma Lill Zachrisson-Flodman har varit landslagsspelare och pappa Leif Flodman har bland annat tränat Guif-herrlaget. 

– Min mamma tränade mig när jag var liten. Men båda mina föräldrar såg till att jag fick hålla på med andra sporter också, som fotboll och tennis. Att det blev just handboll för min del hade nog att göra med att det var så kul, att mina kompisar spelade. 

Att sammanhanget och kamraterna har stor betydelse går inte att ta miste på. 

– Det fina med ett lag är att du har kompisar som pushar och hjälper dig. Det är bara så mycket roligare. Ända sedan jag var liten har jag älskat att spela lagsporter med mina kompisar. 

Till de yngre spelare som idag drömmer om att bli framstående handbollsspelare ger Hannah Flodman rådet att vara beredd att lägga ned tid på styrka, gym och rehabilitering.

– Om man lägger ned den tiden som krävs, då kan man komma långt. Men de yngre ska förstås inte träna så hårt i styrka som vi gjorde här på träningen idag.

Sedan några veckor arbetar Hannah Flodman på en förskola, och hon har hunnit installera sig i sin nya lägenhet. 

– Juli gick åt till att packa, fixa och möblera, och sedan var det landslagsläger. 

Åt staden som så här års vibrerar av terminsstart ger hon gott betyg:

– Jag älskar Lund! Det är en jättemysig stad, här är så fint.

I dagsläget är det på grund av knäskadan oklart om Hannah Flodman kan spela matchen den 13 september, när LUGI HF möter Höörs HK H65 på bortaplan. 

Men att inleda en ny säsong och springa ut på en arena när det låter och trummas är något hon längtar efter:

– I en ny stad, med ett nytt lag och på en ny arena, då är det alltid väldigt nervöst och pirrigt. Ändå känner jag: Vad kul det här ska bli. 

Vad som står på programmet efter kvällens träning och nålning?

Hannah Flodman och Olivia Löfqvist, ny LUGI-lagkapten, cyklar iväg. De ska äta en bit mat och se på fotboll.

 

Tiina Meri

 

FAKTA / Hannah Flodman

Född: 1998

Moderklubb: Västerås-Irsta

Inspireras av: Den danska handbollsstjärnan och vänsternian Mikkel Hansen.

Fler nyheter från Damer