Dragan är optimistisk inför premiären av SHE

Handbollssäsongen står som bekant för dörren. Herrarnas liga har redan tjuvstartat, medan damernas serie, SHE, drar igång nästa vecka. För LUGI´s del inleds seriespelet med match på bortaplan mot förra årets svenska mästare, H65. 

Vi fick en pratstund med LUGI Dam´s tränare, Dragan Brljevic, innan onsdagens träning i Arenan.

Nu när försäsongsträningarna nästan är klara och några träningsmatcher har spelats, ska man vara redo att ta sig an matchandet på allvar. En bra värdemätare fick LUGI Dam i helgen när man spelade oavgjort mot IK Sävehof i Partille.

- En typisk träningsmatch mellan två lag som vill se hur man ligger till nu innan säsongen drar igång på riktigt. Stundtals spelade vi riktigt bra handboll. Det var ett stort steg framåt jämfört med de träningsmatcher vi spelat tidigare. Så det går absolut åt rätt håll, säger Dragan.

Annars har sommaren och försäsongen varit av blandad kompott.

- Vi har ju många spelare som spelar i de olika landslagen, plus att några av tjejerna har kört rehab. Och för att inte slita på de andra för mycket, så har vi valt att spela färre träningsmatcher denna försäsongen. Men det är positivt att den individuella sommarträningen ser ut att ha gett resultat. Testvärdena efter sommaren visar på väldigt goda resultat, fortsätter tränare Dragan.

Bildtext: Dragan tippar topp-fyra denna säsong

De tjejer som har kört rehab är Sara Olofsson och nyförvärvet Hannah Flodman.

- Sara har kört för fullt nu i två veckor, så det finns en chans att hon är med i premiären. Hannah körde sin första träning för fullt igår. 

En naturlig fråga är ju såklart vad förlusterna av Anna Lagerquist och Hanna Blomstrand kommer att betyda för laget.

- Eftersom vi har valt att inte värva nya spelare på just deras positioner, så kommer det att ta lite tid för våra unga spelare att gå in i sina roller. Det är två A-landslagsspelare som har försvunnit, men utvecklingen går framåt för deras ersättare. Men vi måste ge dom tid att hitta rätt och klara den mentala biten att ta ansvar på ett annat sätt denna säsong än tidigare, förklarar LUGI-coachen.

Ett nyförvärv som många ser fram emot att få se i den vinröda dressen är Hannah Flodman, som spås en lysande framtid inom svensk handboll.

- Jag har följt Hanna i flera år, och vet vilken talang hon är. Jag är väldigt glad att hon valde att spela med oss. Hon har potential att bli hur bra som helst. Det är en spelare som ingen vill möta när hon har sina bästa dagar. Nu har vi Hannah och Melissa på samma position, så jag vill påstå att där är vi bäst i Sverige. Det är mycket som ska falla på plats, sen får vi hjälpa henne så gott vi kan. Men, som sagt, talangmässigt är hon något utöver det vanliga, enligt Dragan.

De senaste åren har LUGI Dam alltid varit tippat att hålla till i toppen av SHE. Det har pratats om att utmana Sävehof, och nu också H65, om SM-guldet. 

Ska vi ha samma höga förväntningar denna säsongen, eller bör vi sänka dom en aning?

- Vi har tappat två landslagsspelare, men även lag som H65, Skuru och Sävehof har tappat viktiga spelare, så vi sitter lite i samma sits allihop. Sen finns det lag som har värvat väldigt bra spelare, så jag tror att vi får se en jämnare serie denna säsong, med många jämna matcher. 

- Idag är vi inte lika starka som vi var vid samma tidpunkt i fjol. Men det händer mycket på fyra, fem, sex, sju månader. Så jag tror att vi kommer att vara lika starka, eller till och med ännu starkare, när det behövs längre fram. Vi ska förhoppningsvis kunna vara topp 4 i serien, avslutar Brljevic.

Nästa helg, den 16-17 september går LUGI Dam även in i EHF-cupen, när man beger sig till Baku i Azerbajdzjan för att spela första omgången i EHF-cupen. LUGI och motståndarna, NUR Mingechavir, har kommit överens om att spela båda matcherna i Baku.

Men dessförinnan ska SHE dra igång. Första matchen spelas alltså på onsdag kl 19.00 i Höör mot svenska mästarna, H65. Nu kör vi!

Skribent Roger Kristiansson

Fler nyheter från Damer