LUGI Dam vann seriefinalen mot Sävehof

LUGI Dam gjorde vad många hade hoppats på, men kanske inte riktigt vågat tro på. Man besegrade självaste Sävehof med 29-24 inför 870 åskådare i Sparbanken Skåne Arena i Lund. LUGI gick därmed upp i serieledning i SHE, 1 poäng före Sävehof. Det återstår nu 4 omgångar av serien innan slutspelet drar igång.

Jämnt och tätt, precis som en toppmatch i SHE ska vara. Växlande ledning, timeout, målvaktsbyte... Första halvan bjöd på det mesta. Kanske inget skönspel från något av lagen. Det var tydligt att man var väl inlästa på varandra. Bortalaget gick till pausledning med 12-13, efter att Emma Ekenman Fernis gjort halvlekens sista mål på straff bakom Esmeralda Fetahovic i LUGI-målet.

Skönspelet kom istället i andra halvlek, och det var LUGI som stod för det mesta och det bästa i den vägen. Inledningsvis gjorde man 4 raka mål och var plötsligt uppe i ledning men 16-13. Och faktum är att Sävehof inte kom närmare än 3 måls underläge under resten av halvleken. Istället var det LUGI för hela slanten. Lite småjusteringar i försvarsspelet, plus ett effektivt anfallsspel överraskade nog Sävehof en aning, för bortalaget tycktes inte hitta något motmedel, varken framåt eller bakåt. 16-13 blev 19-14, 22-17, 24-18 osv… Ledningen var som mest uppe i 8 bollar vid ställningen 26-18. Att det stannade vid en 5-målsförlust bör Sävehof tacka Jamina Roberts för denna afton. Hon stod för 10 av gästernas mål, och visade verkligen vad hon kan. Känslan var att det var LUGI mot Jamina under stora delar av matchen.  

Nu räckte det inte att Roberts hade en lyckad dag på jobbet, när LUGI hade ett kollektiv som funkade nästan prickfritt i andra halvlek. Ida Nilsson kom igång i målet, försvarsspelet var bestämt och tufft och framåt fick vi se ett spel som bådar riktigt gott för vad som komma skall i form av slutspel och förhoppningsvis i slutändan en SM-final i Malmö Arena i maj. 

Nämnda Jamina Roberts fick priset som Sävehofs bästa spelare. Absolut utan konkurrens i bortalaget i dagens match. Stundtals var Jamina lysande! I övrigt finns mer att önska av de senaste årens svenska mästare. Idag hade man inte mycket att sätta emot ett taggat och inspirerat LUGI, där juryns pris gick till Jenny Carlson. Bland annat 6 mål från henne idag. Skyttebäst i hemmalaget blev dock Melissa Petrén med 8 baljor och Hanna Blomstrand med 7 mål. 

Sett från åskådarplats fick vi nog se säsongens bästa halvlek av LUGI Dam. De sista 30 minuterna var formidabel handbollspropaganda av de vinröda. Som det kändes idag ska det mycket till för att knuffa ner lunda-laget från förstaplatsen i SHE.

Nu blir det dock ingen längre segervila för vinrött. Nästa lag på tur är H65. Ett H65 som man dock bör höja ett varningens finger för. Laget stod för en fin insats i sin match idag, då man bortaslog ett annat topplag, nämligen Skuru, med 23-27. Upplagt för en ny, spännande match på fredag den 24/2 i Höör kl 19.00 mellan två lag som visar riktigt god form.

Matchfakta

LUGI HF-IK Sävehof 29-24 (12-13)

Målskyttar LUGI: Melissa Petrén 8, Hanna Blomstrand 7, Jenny Carlson 6, Ebba Engdahl 4, Elinore Johansson 4

Sävehof: Jamina Roberts 10, Ida Odén 4, Emma Ekenman Fernis 3, Elin Hallagård 2, Linnea Pettersson 2, Olivia Mellegård 2, Joanna Haggren Lindvall

Utvisningar: LUGI 1x2 min Sävehof 4x2 min

Domare: Natalie Lundgren och Madelene Nyberg

Publik: 870

Skribent Roger Kristiansson

Fler nyheter från Damer