"Blomman" ser fram emot slutspelet!

Hanna Blomstrand, 19, är redan inne på sin fjärde säsong i LUGI´s A-trupp. Lagets vänsterhänte högernia har gått från klarhet till klarhet, och förutom att hon är en av de tongivande spelarna i laget har hon även denna säsong placerat sig på andraplats i elitseriens skytteliga. Bara Eslövs Anna Bardis har varit vassare framåt (118 mot 117).Även en andraplats på Svensk Handbolls MEP-lista (efter Skuru´s Carin Strömberg) för nr 7 i LUGI visar att hon har haft en riktigt lyckad säsong 2015/2016.

Ännu en fjäder i hatten fick Hanna i fredags när hon på Lunds Idrottsfest blev utsedd till Årets Idrottskvinna i Lund. Men än är det inte slut… Närmast väntar en kvartsfinalserie mot kollegerna från Höör, H65. Vi fick en pratstund med ”Blomman” innan lagets träning i Arenan på måndagen.

2:a i skytteligan… Hur kommer det sig att det har funkat så bra för dig denna säsong?

- Jag har ju tagit mer ansvar nu med de skador vi har drabbats av. Både Jenny, Filippa och nu Melissa har ju skador de dras med. Och ansvaret är något jag trivs riktigt bra med. Och med mer ansvar så blir det att jag skjuter mer, och då kommer ju målen också. Vi har ju varit tunna på 9 meter, så vi andra får ju spela mycket. Men det gillar jag!

Som sagt, 2:a i skytteligan. Det gör ju såklart att andra klubbar får upp ögonen för dig, både i Sverige och utomlands. Hur ser det ut för dig till nästa säsong?

- Det är ju klart att det är positivt att vara med så högt upp i listorna. Och det är ju alltid ett svårt val vilket man skall. Det lockar ju såklart att spela på en ännu högre nivå, men jag trivs jättebra i LUGI, så det lutar nog åt att det blir ytterligare en säsong i klubben. 

Hur mår kroppen efter en lång serie, landslagsspel, träningar? 

- Lite sliten… Det har varit en lång säsong, så det är perfekt med ett litet uppehåll nu innan kvartsfinalen. Skönt att samla lite kraft och börja träna lite tyngre igen för att få upp styrkan. Det blir ju hög belastning under en säsong, men det passar mig. 

Årets idrottskvinna i Lund utsågs du till häromdagen på Idrottsfesten. Hur känns en sådan utmärkelse?

- Det var verkligen jätteroligt! Jag blev utsedd till årets rookie för tre år sen, så det var kul att få ta detta steget nu.Det var en fin bekräftelse på det man gör och ger motivation att fortsätta träna och att satsa på handbollen.Och jag vill ju bli så bra som möjligt. Att kunna försörja mig på handbollen i nån av de högsta ligorna är ett mål. Att få spela med och mot de bästa spelarna. Landslaget är ju också nåt jag hoppas på så småningom. 

Slutspelsdags snart, alltså… Jämför LUGI i år med förra säsongen, när ni föll i kvartsfinalen.

- Vi har fått till det bättre i år placeringsmässigt. Vi är ju ett ungt lag, och vi vill gärna att folk ser på oss som ett lag som aldrig ger sig. Vi har en del nya spelare, och en del av oss har fått ta ytterligare ett steg framåt mot i fjol. Men det är alltid svårt att jämföra. Men jag tycker att vi har en väldigt hög högstanivå, och får vi till det så kan vi nog gå hela vägen ända fram till finalen.

Tre veckors uppehåll mellan sista matchen i serien och första kvartsfinalen… Är det en fördel eller nackdel?

- Både och… Nackdelen är att matchtempot försvinner lite, men samtidigt är det skönt med ett litet uppehåll efter ett intensivt matchande.

H65, din moderklubb, väntar nu i en kvartsfinalserie i bäst av fem matcher. 

- Ja, det är ju lite synd att vi ska behöva slå ut varandra, men det lär bli roliga matcher med mycket folk på läktarna. Och det blir ju extra tändvätska om det blir mycket publik, vilket jag verkligen hoppas på. Sen att det är min moderklubb, där man känner de flesta… Det är klart att man vill vinna! Och derbyn är alltid nåt speciellt.

Vad bli då avgörande, tror du?

- Viljan och inställningen kommer att ha stor betydelse. Och då hoppas jag att vi kan dra det längsta strået till sist. Jag tror det går till fem matcher. Naturligtvis hoppas jag att vi vinner med 3-0, men jag tror på fem matcher.

Vilka är H65´s styrkor, enligt dig?

- Ett väldigt bra lag med en bred trupp.Många bra spelare, tex Cassandra Tollbring och Jessica Ryde för att nämna några. Kanske har dom inte haft den säsongen som de hoppades på, men jag höjer ändå ett varnandes finger. Nu har de inte europaspelet att tänka på längre, så de lär komma laddade till matcherna mot oss. 

Ett kvalificerat tips inför kvartsfinalen?

Jag tror att vi vinner med 3-2 i matcher. 

Slutligen… Har du någon hälsning till lunda-publiken nu när det drar igång ”på riktigt”? 

- Jag hoppas att vi ses i alla hemma-kvartsfinaler. Och även att ni tar er till Höör nu när det är så nära. Mycket vinrött vill vi se på läktarna! Det är riktigt häftigt att spela med en go inramning. Det hjälper oss!

Vi tackar ”Blomman” för pratsunden och önskar henne och laget ett stort lycka till i kvartsfinalen mot H65. 

(Första matchen spelas påskdagen kl 17.10 i Sporthallen i Höör.)

Skribent Roger Kristiansson

 

Fler nyheter från Damer