Dags att ta sig an Sävehof

På söndag kväll klockan 18.15 ställs LUGI Dam mot svårast tänkbara motstånd i elitserien då de senaste årens suveräner i svensk damhandboll, Sävehof, kommer på besök till Arenan i Lund.

Detta Sävehof har i detta nu spelat 86 (!) matcher i rad mot svenskt motstånd utan förlust. Naturligtvis ett rekord utan motstycke. Men... Större under har hänt än att mästarna från Götet åker ifrån Lund utan poäng på söndag.

Vad talar då för att så skulle bli fallet? Jo, Sävehof är inne i en tuff period just nu med både matcher i elitserien och tuffa duster i Champions League mot Europas toppklubbar. Ett bevis på detta fick vi i senaste matchen, då göteborgskollegerna Heid var ytterst nära att knipa en poäng av detta namnkunniga gäng. Så visst finns chansen.

- Ja, det gör den absolut! Först och främst måste man tro att man kan slå dom. Sen gäller det att spela klokt och inte gå i deras fällor. Att inte följa med i deras tempo och åka på en massa kontringar. Vi måste ha disciplin i våra anfall, och vara snabba att springa hem, säger LUGI Dam´s tränare, Dragan Brljevic.

Detta Sävehof har, som bekant, två landslagsmålvakter i Johanna Bundsen och Filippa Idéhn. Dessutom elitseriens bästa spelare, enligt Dragan, i Jenny Alm. Plus Ida Odén med flera… Ett komplett lag.

- Men visst har även dom sina svaga punkter. Det gäller att vi utnyttjar dom. Trots deras rutin från landslagsspel och spel i Europa så kanske dom inte har den riktiga bredden i år som innan. Det borde också vara en fördel för oss att dom spelade match igår (fredag) mot Larvik i Champions League (förlust 20-25). Nånstans måste ju även dom ladda om och vila, fortsätter Dragan.

LUGI fick med sig två poäng i senaste matchen, borta mot Tyresö, men den riktiga fullträffen har inte infunnit sig än.

- Nej, men får vi in den fullträffen på våra niometersspelare samtidigt som våra målvakter kommer i närheten av deras, så finns absolut chansen att vi kan vinna, avslutar Dragan.

På skadefronten ser det något ljusare ut för LUGI. Hanna Ringdahl och Hanna Blomstrand är tillbaka i spel på söndag. Förhoppningsvis också Ebba Engdahl. Fortfarande är målvakten Therese Wislander borta, men ersätts av Maria Olsson, som återvänder till LUGI, som lån från Kristianstad, under resten av säsongen.

Återstår att se om Sävehof åker hem med sviten ännu längre, eller om LUGI är laget som sätter stopp för giganterna från Partille.

Noterbart är att LUGI var det senaste svenska laget som besegrade Sävehof. Detta skedde den 15 februari 2012… Alltså exakt för tre år sedan på söndag. Ett gott tecken, kanske…

Skribent Roger Kristiansson

Fler nyheter från Damer