Clara mot nya mål

LUGI Dam´s lagkapten, Clara Monti-Danielsson, skrev i förra veckan på ett proffskontrakt med den danska klubben Randers HK. Kontraktet gäller i 2 år, och efter säsongsavslutning med LUGI till våren och lite sommaruppehåll bär det av till Jylland för Clara, som varit bofast i LUGI´s a-lag sedan debuten 2009. I Randers blir hon klubbkamrat med bland andra Emelie Westbergs syster, Johanna Westberg. Vi fick en pratstund med Clara innan lagets träning på tisdagen.

Bildtext: Clara Monti-Danielsson prövar nya äventyr nästa säsong

Vad vet du om din nya klubb, Randers HK?

- Jag vet att det var den klubben som Sabina gick först till när hon lämnade LUGI. Jag vet också att dom är ett topp-5 lag i Danmark, som siktar ännu högre. Den filosofin gillar jag! Dom har ett liknande tänk som vi i LUGI, och det trivs jag väldigt bra i.

Hur är känslan nu när kontraktet är skrivet?

- Jättespännande och superkul! Samtidigt väldigt blandade känslor. Jag kommer aldrig att ångra att jag skrev på, men samtidigt är det ju en process. Det är ju första klubbytet för mig. Jag lämnar LUGI av den anledningen att jag vill testa mina vingar, och samtidigt se om jag kan utvecklas ännu mer i Danmark. Det är ett äventyr som lockar, så jag hade nog ångrat mig om jag inte tagit chansen. Men visst var det ett tufft beslut.

Varför tar du steget just nu? Du är ju fortfarande ung, och kommer säkert att få fler chanser.

- Dels är det en klubb som tilltalar mig väldigt mycket, och jag vet inte hur många chanser jag skulle fått där det hade känts så rätt. Det är ett lag där jag känner att jag kommer att få en hyfsat stor roll. Så är känslan just nu i alla fall.

Kände du någon tveksamhet innan du skrev på?

- Jag tror att jag bestämde mig ganska snabbt att jag ville ta det här steget, men mentalt behövde jag bearbeta det. Jag var sugen direkt, men att lämna tryggheten är svårt. Men jag har pratat en del med Johanna Westberg, och hon trivs väldigt bra där. Och det känns riktigt bra att hon är där. Det hade säkert varit svårare om det inte fanns en annan svensk tjej där.

Varför tror du att Randers valde dig?

- Jag tror att dom är ute efter att ha lite olika spelartyper på varje position. Den linjespelare dom har nu är lite större, längre och stabilare, jag är mer rörlig, och jag vet att klubben söker spelare som kan komplettera varandra, och därför tror jag att jag kan passa in där.

Har du större chans att utvecklas där än om du hade stannat kvar i LUGI ett tag till?

- Jag tror definitivt att jag hade fortsatt att utvecklas med Dragan som tränare här, han har en otrolig kompetens att utveckla spelare. Samtidigt kan det vara nyttigt att höra en ny röst. Men det jag tror kommer att utveckla mig mest är att nivån i serien är högre i Danmark än här hemma. Så matchdelen blir en stor skillnad, tror jag. Och kanske det för med sig att träningarna blir hårdare också, just med tanke på att man måste vara på topp varje match för att vinna matcherna där. Här kan man ibland ha en lite dålig dag och ändå vinna matchen.

Vad har du för målsättning längre fram? Har du siktet inställt på större klubbar och landslaget?

- Jag har ju satt som mål att komma med i OS i Rio, så detta är nog min chans att få komma dit. Jag har nog större chans att synas när jag spelar i danska ligan mot internationellt motstånd, än jag skulle ha i elitserien. Konkurrensen är ju otroligt tuff på min position, så jag vill göra det jag kan för att ha en chans att ta mig dit.

Du är ju given i LUGI´s förstaline, och har varit så ett tag. Det blir kanske lite annorlunda nu i en ny klubb. Hur tror du att det kommer att kännas?

- Jag kommer att få en helt annan roll i Randers och i danska ligan. Där är jag en spelare som ingen känner till , så det blir inte alls som här i LUGI och i elitserien, så jag kommer att få lära mig att trivas även i den rollen.

Pressen på dig, då? Att komma till ett nytt lag och visa att du hör hemma där?

- Jag är egentligen skiträdd att jag inte kommer att räcka till i danska ligan. Jag vet ju själv mina svagheter. Jag kan ibland stressa upp mig i försvaret, och jag tror att mina motståndare i Danmark har lättare att se just det jag inte är så bra på. Men Randers har köpt mig för att dom tror på mig, och då måste jag lita på det och våga tro på mig själv, annars funkar det inte. Absolut att jag tror på det, men samtidigt är det nervöst.

Ett LUGI utan dig nästa säsong… Tror du att kompetensen och spelarmaterialet räcker för att lyckas och i slutändan ta ett SM-guld?

- Absolut! Vi har ett så talangfullt lag idag, och jag tror att om de tjejerna som är födda 96 kan stanna kvar och hålla ihop, så blir LUGI oerhört vassa. Naturligtvis försvinner spelare på vägen, men jag vet också att spelare som går från andra klubbar gärna kommer till LUGI för att spela. Jag tycker att vi har ett otroligt intressant lag, och hade det inte varit för att jag så gärna vill till landslaget och OS, så är det inte säkert att jag hade lämnat nu.

Tror du att vi får se dig i den vinröda tröjan igen i framtiden?

- Det tror jag absolut att ni får göra! Den dagen jag återvänder hem så blir det till LUGI. Sen om det tar 2 år eller längre tid, det får vi se.

Vilket är ditt bästa LUGI-minne? Hittills…?

- SM-finalen mot Sävehof andra året! Sen är det ju mindre kul att minnas det som ett silver, men bara att vi tog oss till finalen det året var helt magiskt. Kanske inte bara finalen, förresten, utan hela resan dit var fantastiskt.

Hur ser ditt drömscenario ut i din sista match för LUGI i år?

- Att vi vinner SM-guld och att jag blir matchens lirare! Haha… Det hade ju varit drömmen, men vägen dit är lång. Det är många matcher kvar, men drömmar är ju till för att uppfyllas, så varför inte få drömma om en sån sak?

Vi önskar Clara lycka till under resten av säsongen i LUGI och i Randers HK till hösten.

Skribent Roger Kristiansson

 

Fler nyheter från Damer