Pulsen på Anna Lagerquist

Anna Lagerquist, 21 (på torsdag), m6 och försvarsklippa i LUGI's damlag berättar att semifinalförlusten mot Skuru förra säsongen är glömd, men att den sved ordentligt ganska länge. Nu är fokus inställt på två matcher mot förmodade topplag och i förlängningen är målet att spela en ny SM- final till våren. Först väntar match mot H65 på fredag i Idrottshallen och den 22 oktober bär det av till Göteborg för att ta sig an de svenska mästarna Sävehof.
Inför dessa två bataljer fick undertecknad en pratstund med denna, trots sin låga ålder, rutinerade tjej innan tisdagens träning.

Bildtext: Anna Lagerquist

Dragan sa att det känns bättre och bättre för varje träning och att ni börjar "hitta rätt". Håller du med?
- Ja! Efter tappet av Nathalie Hagman m fl, så är det ganska naturligt att det tar tid att spela in de nya spelarna. Det tar tid att lära känna varandra och att hitta varandra. Trots att det är fantastiskt duktiga spelare gäller det att få de att känna sig trygga med oss och tvärtom. Men det börjar sitta nu, så det börjar se riktigt bra ut nu.

Om du jämför LUGI Dam denna säsongen med förra... Vilka är de största skillnaderna?
- Vi har större bredd och är lite farligare på 9 meter i år. Även fas 1 och fas 2 känns bättre. Emelie Westberg har med sin blick stor del i detta. Clara (Monti-Danielsson) sa att vi har nog gjort fler mål på fas 1-kontringar redan än vi gjorde på hela förra säsongen.
Även Lina Möller som assisterande tränare har varit positivt för oss.

Ni har inlett serien med tre raka vinster. Hur tycker du att spelet har fungerat hittills?
- Det har varit lite upp och ner... Bäst har det funkat när alla har vågat ta ansvar och vi har tålamod framåt. Då blir det riktigt bra.
I vårt försvarsspel har har vi inte riktigt kommit upp i den nivån vi vet att vi kan. Men det börjar lossna, det med.

3 obesegrade lag så här långt i serien... Nu får ni bekänna färg på riktigt på fredag mot H65 och sedan mot Sävehof några dagar senare. Är ni redo, redan nu, för matcher mot de förmodade topplagen?
- Alla är sugna på att spela dessa matcherna. Både H65 och Sävehof är ju väldigt speciella matcher. Man vet att man måste prestera på alla plan för att vinna. Det ska bli väldigt kul att se var vi står nu mot dessa tuffa lag. Vi är riktigt taggade allihopa!

Vad vet ni då om årets H65? Känns det som ni har koll på dom?
- Ja, dom har många spelare som vi har mött många gånger. Dom har bra skyttar och bra genombrottsspelare.
Det är alltid kul att möta H65. Det blir tuffa matcher, där båda lagen kan och känner varandra väl, så det laget som vill mest känns som vinnare. Så ett Skånederby i Idrottshallen kan bli väldigt häftigt! Och att spela här i Idrottshallen känns fortfarande som en hemmahall för oss. Så vi hoppas på bra tryck i hallen på fredag. Det kommer säkert en del publik från Höör också.

Sen ska ni möta de senaste årens suveräner, Sävehof, på bortaplan. Inspirerande, eller...?
- Det är också alltid väldigt roligt att möta Sävehof. Dom har tappat en hel del spelare, så det blir spännande att se hur dom är denna säsongen jämfört med förra. Dom har ju fortfarande ett riktigt bra lag. Men vi åker dit med inställningen att vi absolut kan vinna mot dom. Det krävs naturligtvis väldigt mycket, men det är inte omöjligt.
Det finns ingen bättre motivation än att möta Sävehof och försöka vinna mot dom. Vi känner oss absolut inte slagna på förhand.

Hur ska man då rubba dom?
- Med rätt prioriteringar bakåt och tålamod framåt. All måste våga ta sitt ansvar och att vi har ett genomtänkt anfallsspel. Vi ska försöka undvika en massa kontringar emot oss också, därför gäller det att vi vet när avsluten kommer. Behålla lugnet och inte ha för mycket respekt för motståndarna.

Känns det lite som att det är "sista chansen" för er denna säsongen att ta ett guld med tanke på att ni har värvat friskt och att ni varit nära ett par gånger innan?
- Nej, inte att det är sista chansen. Så har inte snacket gått, men visst har man tanken längre fram att " i år är det vår tur att ta det sista klivet och stå högst upp". Men det krävs väldigt mycket och det är en lång säsong. Vi tar en match i taget, men i slutändan vill vi ju spela ytterligare en final.

Anna avslutar med en hälsning till lundapubliken:
- Ska ni se en enda match denna säsongen, så kom till Idrottshallen kl 19 på fredag! Det blir en krigarmatch! Det blir go stämning i denna "lilla" hall. Bra tryck på läktaren inspirerar till att det ska bli en riktig handbollsfest. Alla som kan bör komma hit!

Välkomna till Idrottshallen på fredag kl 19 klädda i vinrött!

Forza LUGI!

Skribent Roger Kristiansson

Fler nyheter från Damer