”En komplett spelare”

"En komplett spelare som kan användas på många positioner både framåt och bakåt. Jag är mycket glad att hon valde att spela med oss."

Bildtext: Emelie Westberg (Foto Roger K)

Orden kommer från damlagets tränare Dragan Brljevic, och spelaren han pratar om är nyförvärvet från Skuru, Emelie Westberg. 

Emelie Westberg är 24 år och kommer från Nacka utanför Stockholm. Hon har spelat handboll sedan 8-årsåldern och ända fram tills våren 2014 har hon tillhört Skuru IK. 

Efter alla år i Skuru, varav 7 år i elitserien  för klubben och med finalförlusten i Malmö Arena som (tråkig) slutpunkt, blev det alltså ett byte från en grön tröja till en vinröd.

Undertecknad fick en liten pratstund med denna glada och positiva tjej innan tisdagens träning i Arenan.

 

Välkommen till LUGI, Emelie! 

- Tack!

Hur mår du?

- Jag mår bra! Nu när man är på plats på riktigt så känns det bättre och bättre för varje dag.

Hur vemodigt var det att lämna Skuru efter alla år i klubben?

- Det var såklart lite vemodigt... Man känner ju alla i föreningen, publik, småtjejer som spelar handboll och som kommer och hejar på laget. Men nånstans vid årsskiftet kände jag att det var dags att röra på sig vid säsongens och skolans slut. (Emelie är nyexaminerad ekonom från Handels i Stockholm.) Det kändes rätt i tiden att lämna då och prova något annat. Sen var det kanske inte så många som trodde att det skulle ske, eftersom man blir bekväm med sin roll när man varit i en klubb så länge. En del blev säkert förvånade också att det blev LUGI, och inte någon klubb utomlands.

Du går från en toppklubb i Sverige till en annan... var ligger motivationen för dig i det valet istället för en klubb utomlands t ex?

- Ett miljöombyte inom Sverige lockade, plus att det funkade med att sambon flyttade med. Nya tränare, nya kompisar att spela med var också en nytändning för mig. Pressen att prestera i något annat lag är också en motivation. Att få vara lite "obekväm" och att få börja om på nytt efter alla år i Skuru. 

Varför blev det då just LUGI?

- Bra förutsättningar att kunna utvecklas. En otroligt fin arena att få spela i. Ett bra kontrakt som gör att jag kan spela, satsa och fokusera på handboll ännu mer helhjärtat än innan. Har ett kontrakt som ligger på 1+1 år, sen får vi se om båda parter är nöjda. Plus att få Dragan som tränare. Han har en otrolig förmåga att få ut max av de spelare och lag som han jobbar med. Också att få chansen att vara med i ett lag som varit i toppen i flera år trots att laget är ganska ungt. 

Hur är då känslan så här i början i en ny klubb?

- Jättebra känsla! Alla har varit väldigt välkomnande. Både klubben i sig och tjejerna i laget. Lina och Dragan har också hjälpt till så jag har fått en bra start här. Det blev snabbt fixat med lägenhet och allt runt om, så det är en väldigt positiv känsla. 

Du spelade din första match i LUGI-tröjan i fredags... Hur var det?

- Otroligt kul! Lite nervöst också... Jag brukar inte bli nervös, särskilt inte under försäsongen, men lite annorlunda var det denna gången. Ny tröja, nya lagkamrater... Men det gick jättebra för min del, och för laget. Vi vann med 2 bollar, så det var ju en bra start.

Nu ska du för första gången spela utan tvillingsystern Johanna vid din sida... 

- Ja, det blir annorlunda. Vi har följts åt under alla år både på och utanför planen. Men jag tror att det blir jättenyttigt. Den självklara tryggheten som man har haft i alla stadier av livet försvinner samtidigt som jag tror att jag kan utvecklas ännu mer nu när jag får stå mer "på egna ben". Jag får kanske synas mer, istället för att det är vi två hela tiden. Jag kommer att sakna henne ännu mer utanför än på planen, tror jag.

Är du en utpräglad mittnia eller du känner dig bekväm även på andra positioner?

- I grunden är jag mittnia, men det funkar bra även till höger och vänster på planen. Det kommer nog att bli en del platsbyte under spelet, så det blir inte bara mitten för mig. I Skuru blev det mest i mitten eftersom Johanna är mer skytt än vad jag är men det blir nog lite annorlunda här.

Din styrka som handbollsspelare?

- Jag tror att jag är ganska smart på planen. Är nog bra på att göra rätt val både bakåt och framåt, bra på att värdera situationer, tar nog ofta de rätta besluten både vid skott, genombrott och framspelningar. 

Har du nån svaghet? Nåt du behöver utveckla mer?

- Här i LUGI blir det nog aggressiviteten och farten i försvarsspelet. Laget är ju känt för sitt försvarsspel, så där blir lite att jobba på för mig. 

Lina Möller sa direkt på frågan om målsättningen för säsongen att det var SM-final. Håller du med om det?

-Absolut! Jag tycker att med detta laget så måste målsättningen vara att gå dit. Laget har visserligen förlorat en sådan profil som Nathalie Hagman, men jag tror att fler kan kliva fram nu så vi får bättre spridning på både spel och målskytte, så final måste vi sikta på.

Hur ska det då gå till att knuffa ner Sävehof från tronen?

- Dom tappar ju en del spelare, men är fortfarande otroligt duktiga. Jag tror dock att om vi får allt att stämma i en eventuell final, så går det att rubba dom. Sävehof har alltid haft lite svårt att spela mot LUGI så vi ska nog kunna chocka dom ännu mer denna säsongen.

Vilka fler lag blir att räkna med denna säsongen, tror du?

- Jag tror att Höör blir ett topplag. Tror också på Skövde, som får Cecilia Grubbström i mål blir ett lag att se upp med. 

Skuru, då?

- Jag tror absolut att dom kan ta sig till slutspel och vinna en kvartsfinal där, men sen tror jag det blir tufft. Många unga spelare som får dra ett stort lass... Det räcker nog en bit, men knappt längre än så.

Vilka matcher ser du mest fram emot?

- Första matchen mot Skuru blir kul. Väldigt speciellt... Sen är det ju alla slutspelsmatcher man längtar till. Och det skulle ju vara fantastiskt att få spela en final till.

 

Några snabba...

Beskriv dig själv med 3 ord...

- Målinriktad, omtänksam, lugn.

Din bästa egenskap?

- Att jag är fokuserad och målinriktad.

Din sämsta egenskap?

- Att jag blir lätt irriterad när jag inte har ätit.

Favorithandbollsspelare? Dam/herr?

- Katarina Arfwidsson och Mikkel Hansen.

Detta vet inte många om dig...

- Att jag älskar att baka. Bröd, kakor och bullar.

En dag utan handboll... Vad gör du?

- Helst av allt en tur uppe på fjället i Härjedalen.

Målsättning längre fram i karriären?

- Proffs och spel i landslaget.

Vad gör du om 5 år?

- Svårt... Kanske bildat familj och bor nånstans i Stockholmsområdet. Beror såklart lite på hur handbollen går framöver.

Är du aktiv på Facebook, Twitter?

- Ja, lite på båda. 

Avslutningsvis... Vem blir svenska mästare i damhandboll 2014/2015?

- LUGI!

 

Ett stort tack till Emelie för en trevlig pratstund och ett ännu större lycka till i LUGI.

 

// Roger Kristiansson

 

Fler nyheter från Damer