EHF Cup     EHF CUP 2017/18

 

Gruppspelet i EHF-cupen börjar äntligen!

EHF-cupen är en cup arrangerad av Europeiska Handbollsförbundet. Högst status har EHF Champions League men därefter är det EHF Cupen. Sverige har 2 platser i EHF Cupen som tillfaller de lag som hamnar högst i Handbollsligan. Men eftersom  Kristianstad valt att spela i Champions League så blev det LUGI och HK Malmö som fick chansen att kvalificera sig till gruppspelet. HK Malmö lottades mot ett starkt danskt lag som gjorde att man inte klarade av att kvalificera sig till gruppspelet.

LUGI är toppseedade 2017/18 och behövde endast spela kvalifikationsrunda 3 där man mötte Pfad Winterthur. Efter ett oavgjort resultat på hemmaplan så vann LUGI i bortamatchen och var därmed klart för gruppspelet i EHF Cupen.

4 grupper med 4 lag i varje grupp gör upp om 8 kvartsfinalplatser. Segrarna i kvartsfinalerna går vidare till Finalspelet (Final Four i Magdeburg)  i EHF Cupen. Länk till gruppspelet 

I LUGI:s grupp spelar även Füchse Berlin (Tyskland), Helvetia Anaitasuna (Spanien) och Saint Raphael Var Handball (Frankrike).

Kort presentation av motståndarlagen

Füchse BerlinEHF Berlin Logga

Füchse Berlin är ett av Tysklands bästa lag. För närvarande ligger de på en andraplats Bundesliga efter Rhein-Neckar Löwen. Topplag i Tyskland som vann cupen 2014, EHF-cupen 2015 och IHF Super Globe 2015 samt 2016. I laget spelar många kända spelare t ex Mattias Zachrisson, Hans Lindberg för att nämna några med skandinavisk anknytning. Sedan finns det andra som spelat EM för Tyskland, många från Kroatien och även Tjeckien som t ex Silvio Heinevetter, Steffen Fäth, Paul Drux och Marko Kopljar.  

Hemstaden är Berlin som inte behöver någon djupare presentation.

Helvetia AnaitasunaEHF Anaitusana Logga

Laget kommer från den spanska staden Pamplona som är en stad och kommun i den autonoma regionen Navarra i norra Spanien. Staden är huvudstad i provinsen och regionen Navarra, och tidigare också i Kungariket Navarra. Pamplona har ca 200 000 invånare.

Laget ligger för närvarande på en tredjeplats i den spanska liga där Barcelona är det dominerande laget. I laget finns en del erfarna spelare men ingen som spelat EM. En av målvakterna är från Vinslöv och Sverige, Henrik Nordlander som bl a spelat i IFK Kristianstad.

 

Saint Raphael Var HandballEHF Saint Raphael Logga

Geografiskt finns Saint Raphael Var Handball mittemellan Nice och Marseille i sydöstra Frankrike. Saint-Raphaël är en stad och kommun i departementet Var vid Côte d'Azur i Frankrike med 34269 invånare år 2010. Staden har växt ihop med grannorten Fréjus. Orterna ligger vid Medelhavet. Aqualand och Luna Park är två kända attraktioner.

Handbollslaget finns högt upp i franska ligan med för närvarande en fjärdeplats precis efter PSG.

Spelare att nämna är Raphael och Adrien från det franska EM-laget, Miroslav från Tjeckien, Daniel från Spanien, Artsem från Vitryssland och Daniel från Spanien samt Xavier Barachet.

 

LUGI;s spelschema 

 

ERBJUDANDE

Köp vårt EHF-kort som gäller som inträde till alla tre EHF-matcherna  i Lund och få en unik tröja på köpet. Priset är endast 255 kr och då ingår mängder av vinröd kärlek. Du köper detta grymma paket på kansliet under ordinarie öppettider! #ehf #lundsstolthet#vinrödkärlek #lugi #lund

 180131 EHF Bijetter Tshirt Lugi 2 Tillfaellig

Annat att begrunda från EHF:s hemsida

LUGI- Young Swedish underdogs

 

Intervjuer med olika tränare och spelre inför EHF

Vad tycker då Tomas Axnér om det här att möta topplag från Europa?Bildtext: Tomas Axnér

-        Det är verkligen stämningshöjande att spela mot dessa världslag. En utmaning för oss men också lärorikt Och jag anser att det kan vara nyttigt att se hur vältränade dessa spelare och lag är. Dessa matcher och resor gör att vi blir tightare som grupp. 2013-14 överraskade vi och gick till kvartsfinalen och det var fantastiskt. Jag tror faktiskt vi inte hade spelat finalen det året om vi inte hade haft denna utmaning bakom oss.

Är det realistiskt att gå vidare från denna grupp?

-        Det finns speciellt två väldigt duktiga lag som vi inte kan mäta oss med. Men vi kanske kan överraska igen? Sedan tycker jag också det är fantastiskt att vi kan få hit dessa topplag till Lund och bjuda våra supporter och publik på möjligheten att se dessa lag spela. Och förhoppningsvis kan det ge en intäkt till klubben med mycket publik.

 Bildtext: Anders Hallberg

Vår lagkapten Anders Hallberg svarar så här på frågan varför det är så speciellt att spela EHF CUPEN.

Anders var med 2013-14 och har även spelat EHF CUP när han var i Danmark.

-        Det är något visst att spela dessa matcher. Naturligtvis beror det på motståndet som är en utmaning. Vid resorna till bortamatcherna så umgås man 3 dagar och det blir någons lags magi och sammanhållning som jag ej kan förklara.

-        Naturligtvis är det en rolig utmaning att möta ett sådant lag Füchse Berlin också. Gruppen är svår men jag ser fram emot denna våren!

 
Bildtext: Josip Cavar

Josip Cavar har inte samma erfarenhet som t ex Anders men ser också fram emot matcherna

-        Det ska bli en riktig fin upplevelse. Och sedan att det blir bra och tuffa matcher gör det inte sämre.

Josip har spelat U21 VM och sedan är det kvalmatcherna mot Pfad Winterthur som är den internationella erfarenheten.

-        Det ska verkligen bli sjukt spännande att möta dessa lag inför så mycket folk. Ser fram emot det.

 

 


180208 0007 AlfredEn annan spelare som inte har någon större internationell erfarenhet är Alfred Jönsson. Så här säger Alfred inför EHF-Cupen:

-        Det kommer att bli en ny upplevelse som kommer att bli lärorikt. Ett nytt motstånd som säkert spelar annorlunda kommer att utveckla oss alla.

-        Alla matcherna kommer att bli häftiga men det ska bli spännande att spela i Berlin med ett häftigt tryck på läktaren. Sedan får vi också hoppas att Lundapubliken tar tillfället i akt och kommer och ser på de här topplagen från Europa.

 

 

 

LUGI:s resultat

Anaitasuna Helvetia-LUGI              34-32 (17-17)

Matchprotokoll

Matchreferat

 

LUGI-Füchse Berlin                              27-32 (16-12)

Matchprotokoll

Matchreferat